Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В някои държави, за да карате кола с механични скорости, трябва отделен изпит

02 август 2023, 16:04 часа • 5489 прочитания
Реклама

Шофирането на автомобил с механична скоростна кутия изисква преминаване на специален изпит в някои държави, сред които е и България. Работата е там, че много страни по света имат различни шофьорски книжки за управление на превозни средства с автоматични и ръчни трансмисии.

Всъщност изборът между ръчна и автоматична скоростна кутия отдавна е определящ фактор както за шофьорите, така и за техните свидетелства за управление. Докато способността за работа с ръчна скоростна кутия някога беше универсално изискване, появата на автоматичните трансмисии накара многдържави да преразгледат правилата за издаване на шофьорски книжки.

Днес в много страни по света се издават различни шофьорски книжки за автомобили с ръчна и автоматична скоростна кутия. Сред тях, например, е Великобритания, където властите правят ясно разграничение при издаване на лиценз за автомобил с ръчни и автоматични предавки. Полагането на изпита за управление на превозно средство с автоматична скоростна кутия ограничава притежателя на свидетелството да управлява само превозно средство с автоматична скоростна кутия.

От друга страна, тези, които преминат теста на автомобил с ръчна скоростна кутия, получават възможност да управляват автомобили както с ръчна, така и с автоматична скоростна кутия. Германия копира подхода на Обединеното кралство и преминаването на теста в кола с автоматик означава, че имате право изключително за автомобили с автоматик.

Всъщност още няколко други държави в Европейския съюз, включително Румъния и България, следват същата политика, но тази категоризация не се ограничава само до Стария континент. Същото важи и в Япония, Австралия и други страни, където преминаването на изпита в автомобил с автоматична скоростна кутия ограничава лиценза на шофьора до автоматична скоростна кутия, докато преминаването на автомобил с ръчна скоростна кутия дава достъп до двата вида трансмисия.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес