Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tesla представи модел без волан и педали

11 октомври 2024, 14:32 часа • 630 прочитания

На специално събитие в САЩ производителят на електромобили Tesla представи нов продукт - Cybercab, който представлява напълно автономна електрическа кола с дизайн, вдъхновен от Cybertruck и двуместна кабина без волан и педали.

Още: Китайци отмъкнаха от Tesla огромен договор с Uber

Производството трябва да започне преди 2027 г., въпреки че изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск за всеки случай веднага отбеляза, че това е оптимистична прогноза. Той също така обеща цена до 30 000 долара.

Снимка: Tesla

Отвън Cybercab изглежда като кръстоска между ръбестия и ъгловат Cybertruck и други модели на Tesla. Характеристиките включват LED лента с пълна ширина като пикап, пеперудени врати, колела с капачки и огромен багажник. Освен това прототипът няма странични огледала, а само миниатюрни камери на крилата.

Още: Въпреки изявленията на Мъск клиентите остават лоялни на Tesla

Интериорът, поради липсата на контролни уреди, се оказа още по-минималистичен от обикновено. Има седалки за двама с малък подлакътник, поставки за чаши и дисплей на медийната система от Model 3 или Model Y.

Снимка: Tesla

Tesla все още не е разкрила никакви подробности за технологията robotaxi. Компанията-производител обаче обеща, че всеки може да си купи такава кола. Това вероятно няма да се случи скоро, тъй като амбициозните проекти на Tesla почти винаги да се забавят по пътя си към производство.

Освен това в случая с Cybercab ще е необходима сериозна работа с регулаторите, които нарекоха Tesla Autopilot „опасен“.

Снимка: Tesla

Заедно с Cybercab дебютира още един модел: автономният автобус Robovan. Той може да побере до 20 пътника или да се използва за превоз на товари. На премиерата акцентът беше поставен и върху футуристичния дизайн на екстериора и интериора (също без волан и педали), но нямаше информация за техническите характеристики на превозното средство.

Калифорния забрани роботакситата след нов инцидент

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес