Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем процедури, задължителни за автомобил с голям пробег

01 октомври 2024, 11:27 часа • 1241 прочитания

Автомобилите с пробег над 300 000 км изискват обстоен технически преглед и съответно поддръжката им е особено важна, за да може те са се справят с проверката и да продължат да служат вярно на своите собственици.

Какво трябва да се направи с колата преди настъпването на есента

Професионални автомобилни механици признават, че често срещат превозни средства с 300 000, а и повече, изминати километри. Според тях, ако историята на автомобила е известна, подобен автомобил може да бъде закупен и да се използва, по поддръжката му трябва да бъде малко по-специално.

Всъщност, поддръжката и обслужването на превозното средство по принцип се разделят на две - малки и разширени. В първия случай маслото и филтрите подлежат на рутинна подмяна, докато във втория към този списък се добавят горивен филтър, запалителни свещи и масло в автоматичната скоростна кутия и осите. Също така, планираната подмяна често включва закрепващ ремък и ангренажен ремък ролки.

Още: Какво не трябва сами да ремонтирате в колата

При голям пробег е необходимо да се обърне специално внимание на спирачната система, наличието на течове в двигателя с вътрешно горене и трансмисията. Освен това е необходима цялостна проверка на шасито, приборите, осветлението и каросерията.

Като цяло обаче придобивката на автомобил с подобен пробег крие рискове, особено ако е на сериозна възраст. Затова и преди покупка задължително колата трябва да бъде закарана в сервиз, където нейното състояние да се провери основно.

Какво да направите, ако ключът на колата ви се счупи в ключалката или се изгуби

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес