Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

22 април 2024, 15:39 часа
Реклама

Зареждането на резервоара догоре в някои случаи може да се превърне в истински кошмар за собственика на автомобила. Собственик на бензиностанции разкри пред изданието njcar при какви превозни средства това може да бъде особено опасно.

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

Някои шофьори се опитват да налеят гориво до самия ръб, дори след като дюзата на пистолета за зареждане на гориво „щракне“. Това не е добра практика, защото съвременните автомобили имат сложна вентилационна система в резервоара. И пълнене догоре на резервоара може да попречи на работата на тази система.

Вентилационната система включва няколко клапана. Един от тях се затваря автоматично, когато колата се наклони на повече от 45 градуса. Това предотвратява изтичането на гориво от резервоара, например в случай на инцидент при преобръщане на автомобила.

Още: 4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Вентилационният вентил насочва въздуха в резервоара, за да се избегне ниско налягане. Намира се близо до тръбата за пълнене. Зареждането на гориво до ръба може да наруши работата на тези клапани, причинявайки изтичане на гориво през дренажните тръби. Тръбите са разположени зад задния калник, така че водачът едва ли ще забележи проблема. Горивото обаче може да попадне върху частите на шасито, кабелите и гумените уплътнения, което ще намали тяхната издръжливост и ще причини неприятна миризма в купето.

Освен това, ако капачката за пълнене не е завинтена достатъчно здраво, горивото може да започне да изпръсква, както често се случва при някои от старите автомобили. А това вече създава опасност от пожар. Следователно колите с дефектна капачка на резервоара за гориво са опасни за зареждане с пълен догоре резервоар.

Основни грешки при зареждане на бензин в жегата

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес