Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отидете безопасно на почивка: правилна позиция на седене в колата

19 юли 2024, 14:29 часа • 732 прочитания

Най-популярният транспорт за ваканцията е автомобилът. Въпреки това не е добра идея да се чувствате удобно по време на дълги пътувания, неправилните позиции на седене в автомобила могат да доведат до животозастрашаващи наранявания в случай на злополука. Поставянето на краката върху таблото е особено опасно.

Краш-тест от Германския автомобилен клуб (ADAC), наречен „Accident Research“, при 64 км/ч показа, че има значителна опасност, ако краката ви са поставени върху арматурното табло в случай на аварийно спиране или инцидент с отваряне на въздушна възглавница. Въздушната възглавница се отваря със скорост до 400 км/ч, а краката, поставени на таблото, се изместват към горната част на тялото.

Пътникът е сгънат като нож и сблъсъкът на главата с коленете може да доведе до сериозни наранявания. Почти сигурно ще възникнат и сериозни фрактури на долните крайници и таза.

Още: Предстои ви пътуване? Задължително сложете топка за тенис в багажа, ето защо

Ето и какви други съвети за безопасно пътуване дават от ADAC:

Изправена позиция на седене: Пътниците на предния ред трябва да седят възможно най-изправени.

Шофьорската седалка трябва да се регулира така, че коленете да не са прави при въртене на педалите.

Разстояние до въздушната възглавница: Разстоянието между горната част на тялото и въздушната възглавница на водача във волана трябва да бъде около 25 до 30 сантиметра.

Още: Volvo разкри начин никога повече да не попадате в задръствания

Не шофирайте в легнало положение: Ако наклоните облегалката много назад и носите предпазен колан, докато лежите, рискувате сериозни наранявания в случай на злополука поради така нареченото „гмуркане“. Това кара тялото да се подхлъзне под надбедрения колан, което може да доведе до силно притискане на гръбначния стълб или коланът може да причини сериозни вътрешни наранявания в коремната кухина.

Винаги носете правилно колана: надбедреният колан трябва винаги да приляга плътно, а раменният колан трябва да се издърпва покрай тялото, за да се осигури сигурно прилягане. Не трябва да се държи под мишницата, тъй като има висок риск от нараняване на ребрата и главата в случай на злополука.

Правилното поставяне на колана е особено важно, когато поставяте деца в детско столче. И тук коланите винаги трябва да са затегнати. В случай на злополука детето може да се изплъзне от детското столче или детско столче. Основно правило за правилно закопчаване: Не трябва да има повече от една ръка между колана и гърдите на детето.

Още: Кои автомобили са най-опасни за пешеходците?

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес