Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мини манията превзе Женева

07 март 2014, 10:26 часа • 42058 прочитания

Женевското автомобилно изложение фигурира неизменно в календара на OICA, докато салоните във Франкфурт и Париж се редуват през година. Споменатите три локации (две през годината) са най-важните за европейския пазар, но без съмнение изложението в Женева (84-то негово издание) е много по-различно от всички останали. В Детройт акцентът пада върху американските марки, в Германия и Франция съответно върху немските и френските производители, в Китай е борза за надмощие между всички, докато в Япония водещи са новите технологии и шантави концепции за бъдещето. Само край Женевското езеро се е установила традиция целият автомобилен свят да си дава среща, като тук се представят едни от най-важните серийни модели, а блясъкът осигуряват едни от най-атрактивните супер спортни автомобили. За гарнитура имаме редица каросерийни и тунинг компании.

Същото е и тази година, но изненадващо, поне за мен, акцентът падна върху малките автомобили от сегмент В, които се очертава да играят все по-голяма роля на пазара.

Никога до момента мини автомобилите не са били по-популярни, а 1/3 от всички модели са чисто нови. Вероятно 2014-а ще е най-силната за минитата, тъй като европейският пазар заявява амбицията си да започне своето възстановяване и ръст тази година. И подобно на Италия и Германия след Втората Световна война, сега Европа се нуждае от евтин транспорт. Не само като първоначално капиталовложение (каквото тези нови модели не е сигурно, че ще предложат), но и като експлоатационни разходи. Светът говори за даунсайзинг в двигателостроенето, но има и тенденция за даунсайзинг и в самото автомобилостроене. Макар новите модели да са по-големи от предшествениците си (объркващо е малко), компаниите обръщат все по-голямо внимание на сегменти А и В.

И така. Женева 2014. Renault представи Twingo, който застава като контрапункт на останалите нови попълнения, тъй като взима концепцията на легендарния си прародител 5 GT Turbo, т.е. задно разположен двигател. Цели три нови продукта извади стратегическото партньорство между PSA и Toyota, което преди осем години роди т. нар. Пейота. Сега в Женева на бял свят се появиха тризнаците Citroen C1, Peugeot 108 и Toyota Aygo, чийто дизайн е коренно различен един от друг, макар под „кожата“ да са абсолютно еднакви като механика. От тези тримата определено С1 впечатлява най-много с атрактивната си и различна предница.

В Женева дебют направиха две нови версии на Opel Adam, както и Suzuki Celerio. Имаше и няколко версии на Fiat 500. Отсъстващ беше само smart, но той ще се появи малко по-късно през годината.

Приликите между всички тези модели е една: всички те са оборудвани много богато, а възможностите им за персонализация са предназначени да дадат на собственика си откроимост на общия фон, а не толкова ниска първоначална инвестиция. Това би могло да е Ахилесовата пета на новите модели, но пък би могло да се превърне и в най-горямото им оръжие. Предстои да разберем. Със сигурност сегмент В се очертава да е изключително конкурентен тази и идните години.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес