Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога ангренажният ремък е за смяна?

16 януари 2024, 17:13 часа
Реклама

Ангренажният ремък играе важна роля в работата на двигателя. Той осигурява едновременното движение на разпределителния и коляновия вал, а също така задвижва водната помпа на охладителната система. Ако този ремък се скъса, това може да доведе до сблъсък на буталата с клапаните, което изисква основен ремонт на двигателя. Експерти посочиха 5 признака, които показват, че е необходима спешна смяна на ангренажния ремък.

Защо не трябва да оставяте колата си с обърнати колела

Що се отнася до честотата на смяна на ангренажния ремък, важно е да се обърнете към препоръките на производителя и да се съсредоточите върху пробега на автомобила. Различните модели могат да имат различни интервали за смяна, така че е полезно да проучите инструкциите за автомобила.

Обикновено автомобилните производители предлагат смяна на зъбния ремък след пробег от 50 000 до 100 000 км. Важно е да запомните, че дори ремъците от известни марки не трябва да се използват повече от 100 000 км.

Още: Най-опасните шофьорски грешки, които водят до повреда на автомобила

Що се отнася до времето за смяна на ангренажен ремък, важно е да се вземе предвид не само пробегът, но и възрастта на частта, както и условията на експлоатация на автомобила. Обикновено се препоръчва смяна на колана на всеки 5 години, тъй като през това време материалът става по-малко еластичен.

Ако превозното средство се използва често в условия извън пътя, съществува риск от попадане на пясък в механизма на ангренажния ремък. Предпазителите на коланите не винаги са напълно запечатани и тези замърсители могат да ускорят износването на частта, като действат като абразив.

Ако уплътненията на разпределителния вал или помпите изтекат и масло или охлаждаща течност попаднат върху зъбния ремък, това може значително да намали експлоатационния му живот. Например, течовете на масло могат да доведат до приплъзване на ремъка, което ще доведе до несходност на клапаните и буталата. Ако клапаните не успеят да се затворят навреме, те могат да се сблъскат с издигащите се бутала, което ги кара да се изкривят.

Една от честите причини за преждевременно износване на ангренажния ремък е изместването му от опъващата ролка, което води до неравномерно износване на ръбовете на ремъка. В резултат на това ширината на колана може да бъде намалена наполовина.

Още: Защо и нов акумулатор може да „умре“ за една нощ

Понякога можете да разберете, че коланът скоро може да се скъса просто по звуците. Характерните щракания и шумове, които се появяват на редовни интервали (те обикновено стават по-изразени при по-високи обороти на двигателя) могат да показват повреда на ремъка.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес