Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не трябва да правите, когато миете колата си

18 септември 2023, 14:28 часа
Реклама

Много хора предпочитат (или са принудени) да мият сами автомобилите си. Понякога обаче това крие сериозни рискове, особено, когато се прави при по-високи температури навън, предупреждават експерти.

На какво да обърнете внимание в автомобила преди идването на есента

Те припомнят, че колата може да се мие само на разрешени места. И е по-добре, ако те са разположени на сянка или под покрив. При излагане на слънчева светлина водата и шампоанът могат да повредят защитното покритие на автомобила. Ако няма възможност за бързо избърсване на колата, така че тя по нея да не остане никаква вода, тогава не трябва да я миете на пряка слънчева светлина, категорични са специалисти.

Снимка: CAR

Причината е, че пръските вода се превръщат в лещи - нещо като лупа. Когато слънчевите лъчи ги ударят, тези водни капчици започват да действат като лазер. Разбира се, те няма да могат веднага да прогорят боята, но и няма да направят нищо добро.

Още: Трудно бихте предположили кое е най-замърсеното място в автомобила

Също така по-добре е да не се използват стари гъби и парцали за миене на колата - те могат да действат като абразив върху повърхността на превозното средство. За целта трябва да се ползват само нови, а старите са добро решение само при отстраняване на тежки замърсявания, тъй като от тях попадат различни частици.

Друго не добро решение за почистване на автомобила да се използва препарат за миене на съдове. Химическият му състав е подобен на автохимията, но добавките в него са предназначени за различни неща. Препарат за миене на съдове може да се използва при спешни случаи и то когато няма друг вариант.

Шофьорски грешки, които водят до ръжда по купето на автомобила

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес