Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не бива да прави шофьор в задръстванията

12 септември 2024, 15:47 часа • 697 прочитания

В задръстванията е особено важно да бъдете изключително внимателни и да избягвате действия, които могат да увеличат риска от злополука, както и да внимавате за претоварване на системите на автомобила, категорични са експерти.

Volvo разкри начин никога повече да не попадате в задръствания

На първо място, нетърпеливото и агресивно шофиране в задръстванията трябва да бъде избягване, като това се отнася по-специално за внезапното спиране и ускорение, което може да доведе до сблъсък с други автомобили, както и да причини неконтролирано поднасяне.

Също така, изключително опасни нарушения на правилника за движение са изпреварването отстрани на пътя и в насрещното платно, което често води до инциденти. Това се отнася и за внезапната смяна на лентата (ако водачът в съседната лента няма време да реагира на маневрата), както и неспазването на дистанция.

Още: С какви обувки не трябва да се шофира?

Друга сериозна грешка, допускана от шофьорите, е неправилното използване на спирачките. Постоянното натискане на педала на спирачката в задръствания води до прегряване на спирачните накладки и намалява тяхната ефективност. В същото време не се препоръчва спиране до пода при спиране, тъй като това може да доведе до рязък удар, ако шофьорът в колата зад вас няма време да реагира.

Други опасни маневри, които могат да доведат до злополука, са честите завъртания на волана. Честата смяна на посоката на движение е опасна, тъй като също може да причини инцидент.

Защо се образуват задръствания сякаш от нищото? Нещо интересно

Това се отнася и за резките потегляния с въртене на гуми. Много шофьори, особено по-младите, често използват подобно „стартиране“, за да си вдигнат адреналина. Това е много опасно в задръствания, тъй като там разстоянието до превозното средство отпред е минимално. И рязкото потегляне може да завърши със сблъсък в друг автомобил, чийто водач няма никаква вина в случая.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес