Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може да се счупи в колата, ако затръшнете силно вратата?

24 юли 2024, 14:11 часа • 1000 прочитания

Автомобилът може да се повреди, ако затръшнете вратата твърде силно, като щетите няма да бъдат само по мястото на удара, но и по други системи на превозното средство, категорични са механици.

Ето защо трябва да миете колата си възможно най-често през лятото

На първо място, това може да повлияе негативно на заключващия механизъм на вратата. Най-честият сценарий е резето да е счупено или деформирано, което впоследствие затруднява затварянето или отварянето на вратата. Увреждания може да има още по кабела или пръта, които свързват дръжката на вратата с резето.

Също така части от тапицерията на вратата могат да бъдат повредени - например уплътненията, които осигуряват плътността на вратата, могат да се отлепят. Пластмасовите облицовки могат да се напукат, деформират или дори да се счупят.

Още: Как да се грижим за автомобила си в жегите? (ВИДЕО)

Трето, силно затръшване на вратата може да бъде причини и на електрониката на автомобила. По-специално, кабелите, минаващи през вратата, както и сензорите, монтирани във вратата (например сензор за светлина), могат да бъдат счупени или повредени.

Затова и автомобилните механици препоръчват винаги да затваряте внимателно вратата на колата си. Също така периодично трябва да проверявате състоянието на ключалките и облицовките на вратите и при установяване на неизправности са се обръщайте към специализиран сервиз, където ще отстранят проблема.

Каква е причината за тресене на колата при движение?

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес