Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли смисъл от по-тесни гуми през зимата?

31 октомври 2022, 07:34 часа • 11058 прочитания

Доскоро повечето шофьори бяха на мнение, че зимните гуми трябва да са с един размер по-малки от летните. Това решение обаче има и своите недостатъци и експертите препоръчват да се използват едни и същи размери гуми. Защо?

Дълго време сред шофьорите битува мнението, че през зимата е по-добре да се използват по-тесни гуми, отколкото през лятото. Това се дължи на факта, че такива гуми имат по-малка площ на контакт с пътя, но по-голяма сила на натиск на квадратен сантиметър, което позволява по-добро „захапване" в снега и се осигурява по надеждно сцепление. Това е отчасти вярно, но това решение има и своите недостатъци.

Не бива да се забравя, индустрията постигна огромен технологичен скок в разработката и производството на гуми. В момента зимните гуми са един много напреднал продукт. Те разполагат с отлична производителност, която им позволява да се справят именно със „захапването“ на снега. И така шофьорът не усеща голяма разлика между тясна и по-широка гума.

Не напразно производителите на автомобили препоръчват определени размери гуми за своите модели. Именно под тях са монтирани системи за сигурност (ABS и ASR), които при по-тясна гума може да не работят правилно. Понякога се случва производителите на тези превозни средства да препоръчват по-тесни зимни гуми. Но това, преди всичко, се отнася за автомобили с повече мощност.

Все пак трябва да се има предвид, че при мощните машини трябва да се внимава, особено при завиване, защото дори малко добавяне на газ може да направи гумата с един размер по-малка, което ще се отрази на загубата на сцепление. Тесните гуми могат да се използват през зимата, особено от хора, които не живеят в градове, където има по-висок риск от шофиране по пътища със сняг. Тогава гумата ще осигури по-уверен старт от място.

Въпреки това, дори и в такава ситуация, шофьорът трябва да е наясно с недостатъците на това решение - по-лошо сцепление в завой и дълъг спирачен път. Ето защо повечето производители, както на автомобили, така и на гуми, препоръчват използването на зимни гуми в абсолютно същия размер като летните. Благодарение на това ще сте сигурни, че няма да излетите от пътя при завой, спирачният път ще бъде съответно кратък и всички системи на автомобила ще работят в правилния режим. На практика това решение е по-безопасно и по-умно от по-тесните гуми.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес