Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Honda Civic Type R си иска титлата обратно

10 март 2017, 10:45 часа • 14586 прочитания

Компанията Honda отбеляза най-дългоочакваната си премиера, като представи новото поколение на хот-хеча Civic Type R. Тази машина трябва да си върне титлата „Най-бърз сериен автомобил с предно предаване”, която принадрежеше на нейния предшественик. Сега такъв е Volkswagen Golf GTI Clubsport S, но японците са категорични, че Civic Type R ще може да се справи със германския си конкурент.

По време на автосалона в Женева Honda показа европейската версия на модела, която е оборудвана с 2,0-литров бензинов турбомотор, развиващ мощност от 320 к.с. и 400 Нм въртящ момент. Двигателят е с 10 к.с. по-мощен от този на предишното поколения, като работи в комбинация с 6-степенна механична скоростна кутия.



В сравнение с предишния Civic Type R новият хот-хеч е получил и промени в окачването, като отпред то е независимо, а отзад вече е многоточково. Както и преди, на предната ос е поставен самоблокиращ диференциал с повишено триене, има и адаптивни амортисьори. Добавен е още един режим на движение – Comfort, след като досега колата разполагаше само със Sport и предназначеният за движение по писта „+R”.



Промени има и в каросерията, която е с 45% по-твърда и устойчива, но същевременно машината е по-лека от предишния Type R. Това се дължи на широкото използване на алуминиий.

Освен това хот-хечът вече разполага с 20-цолови джанти с гуми Continental ContiSportContact 6 с размери 245/30, нова мултимедийна система с поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, както и с нова музикална система с мощност 540 вата и 12 колони.



Що се касае до екстериора, той се отичава с агресивната си аеродинамика, изобилието от светодиоиди, големия дифузьор и огромното антикрило. По необичаен начин са разположени тръбите на изпускателната система. Те са 3 на брой, като са групирани в средата на задната броня.



Производството на Honda Civic Type R ще се осъществява в завода на компанията в Суиндън (Вбр), но турбомоторът ще се сглобява в предприятието в Охайо (САЩ). Продажбите стартират през лятото.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес