Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандия е все по-близо до забрана на стандартните автомобили

16 август 2016, 14:45 часа • 2899 прочитания

Законодателната инициатива на Холандската партия на труда, предвиждаща пълната забрана на продажби на автомобили със стандартни двигатели с вътрешно горене, премина през няколко обсъждани в парламента на страната и напълно реално скоро може да се превърне в закон, съобщава изданието International Business Times.

Проектът предвижда през 2025 г. в страната да бъде прекратена продажбата на автомобили с бензинови и дизелови мотори. От този момент нататък в Холандия легално ще може да бъде закупувани единствено електромобили или превозни средства, задвижвани с водородни клетки.

Според холандския политик Ян Вос е настъпил моментът, в който човечеството трябва да направи решителната стъпка и да спаси Земята. Той все пак уточни, че новият закон трябва да влезе в сила едва тогава, когато по-голямата част от населението на държавата е в състояние да премине на екологично чисти автомобили.

Приемането на новия закон няма да забрани използването на бензинови и дизелови превозни средства, закупени по-рано. Техните собственици ще получат право да ги карат и след 2025 г. Подобен проект се обсъжда и от властите в Германия, където забраната за продажби на стандартни автомобили трябва да влезе в сила през 2030 г. Властите в Норвегия също обсъждат подобни мерки, които ще бъдат въведени през 2025 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес