Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford Focus RS: Суперфокус за пистата и пътя (тест-драйв)

29 август 2016, 15:05 часа • 11031 прочитания

Той е един от най-бързите хечбек-модели на планетата. Оборудван е с 2,3-литров бензинов двигател EcoBoost с 4 цилиндъра, развиващ мощност от 350 к.с. И в продължение на 15 секунди – режим overboost, разполага с въртящ момент от цели 470 Нм. Тези цифри са доста стряскащи на хартия, а на пътя нещата изглеждат още по-впечатляващи. Става дума за новия Ford Focus RS – автомобил, който имахме възможност да тестваме. При това не само стандартен път, но и на писта, където може да се видят пълните му възможности.

Още малко статистика – ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,7 секунди, през които стоиш като залепен за седалката. Не по-малко впечатляваща е еластичността на мотора – при движение на 4-а скорост новият RS се нуждае от 5 секунди, за да достигне 100 км/ч. Освен това автомобилът е получил и функция Launch control. Натискаш съединителя, включваш на първа предавка, даваш газ докрай и си махаш крака от левия педал. И директно излиташ. Чувството е невероятно, тъй като моторът звучи гръмогласно – явно инженерите на Ford са поработили доста сериозно и са измъкнали максимума от изпускателната система.

Като цяло всичко в тази кола е подчинено на нейното пътно поведение. Това важи дори за дизайна. Огромните въздухозаборници, спирачните механизми, допълнителните аеродинамични елементи - общо взето всичко трябва да накара автомобилът да върви колкото се може повече. Под предния капак на RS е поставен най-големият възможен интеркулер (това е радиаторът между турбината и двигателя, чиято задача е да ги охлажда), като за да направят подобно нещо във Ford доста са си поиграли.

Основната разлика при новия Focus RS спрямо предишното поколение е системата за задвижване на четирите колела. Тя е способна да прати до 70% от въртящия момент към задния мост, а диференциалът може да го разпредели до 100% към всяко от задните колела. Това позволява на модела да стои буквално като залепен за асфалта и да избегне типичното за такива автомобили недозавиване.

Самият автомобил може да се ползва не само на писта, но и във всекидневието. Ако ще пътувате в градски условия, само с натискане на един бутон избирате режим Normal. Тогава колата се държи като стандартен Focus. Но пък ако изберете Sport, тя рязко сменя характера си. Воланът става по-тежък, амортисьорите се стягат, педалът на газта става по-остър, променя се и звука на изпускателната система. Общо взето в този режим можете да се движите на магистрала или на друг междуградски път. За пистата имате на разположение Track, при който се изключва системата ESP и се пренастройва системата за задвижване на четирите колела, с която е оборудван новият Focus RS. В случая всичко е подчинено на максималната реализация на тягата и надеждното зацепване на колелата.

За първи път при модела се появява и режим Drift, който показва каква огромна работа са свършили инженерите на Ford. При него въртящият момент отива към задните колела, а както вече стана ясно, там той може да бъде разпределен към всяко едно от тях на 100%. Електронната система в случая позволява не само контролирано поднасяне, но и поддържа необходимия ъгъл на завиване. И така всеки един собственик на колата може да пробва това, което показва легендарният американец Кен Блок – рали-състезател и един от най-добрите дрифтъри на планетата.

Впрочем от Ford твърдят, че той самият е участвал, при това доста активно, в създаването на новия Focus RS. От компанията допълват още, че докато са разработвали колата са се опитвали да запазят специфичното задно предаване, но електрониката реагира прекалено бързо и прехвърля целия въртящия момент към някое от колелата за 0,06 секунди. И заради това хечбекът е получил най-мощните спирачки в историята на всички RS-модели на марката. Те са способни да издържат 30-минутно здраво „гонене” по пистата и да спрат напълно, без никакъв проблем, поне 13 пъти при скорост от 214 км/ч. Специално за модела са разработени и съответните гуми, като базовата версия е получила Michelin Pilot Super Sport с размер 235/35 R19.

Изобщо това е един автомобил за кеф, както се изрази един приятел. С него можеш да си правиш почти каквото искаш, защото той се подчинява и ти служи напълно. Вярно е – струва и доста пари. Базовата му версия стартира от 80 000 лв., което ще накара дори хората със сериозни възможности сериозно да се позамислят. Но пък удоволствието от карането, а и самите качества си заслужават.

Друга важна новост при модела е, че за първи път той ще се продава наведнъж в цели 42 страни по света. При това става дума за един и същ автомобил, който ще се произвежда в завода във Валенсия. От Ford са категорични, че интересът към машината е огромен, което налага промени в производствените планове. А на нас ни остава да чакаме с нетърпение следващата ни среща с Focus RS, който просто няма как да те остави равнодушен.

Ford Focus RS


Размери

Дължина, мм: 4362

Широчина, мм: 1858

Височина, мм: 1471

Разстояние между двете оси, мм: 2648

Собствено тего, кг: 1599

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2261

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 350 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 470 при 2000-4500

Задвижване: 4х4

Динамика

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 4,7

Макс. скорост, км/ч: 266

Среден разход на гориво, литри/100 км: 7,7

Базова цена, лв: 79 990

Конкурентът

Mercedes-AMG A45

Дължина, мм: 4367

Широчина, мм: 1780

Височина, мм: 1417

Разстояние между двете оси, мм:  2699

Собствено тегло, кг: 1480

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, туин-турбо

Работен обем, куб. см: 1991

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 381 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 475 при 2250-5000

Задвижване: 4х4

Динамика

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 4,2

Макс. скорост, км/ч: 250

Среден разход на гориво, литри/100 км: 7,3

Цена, лв: 92 470 лв

Автор: Петър Захариев

Снимки: Мото Пфое

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес