Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешкият президент забърка скандал заради нарушение на пътя (ВИДЕО)

04 август 2023, 14:21 часа • 2760 прочитания

Президентът на Чехия - Петр Павел, се оказа в центъра на скандал за каране на мотоциклет без каска. За тази грешка той трябваше да се извинява на гражданите на страната.

Видеото от момента на нарушаване на правилата за движение бързо беше разпространено в социалните мрежи. Известно е, че инцидентът е станал в село Ртино в Подкърконош в северната част на Чехия, като на записа ясно се виждат действията на Петър Павел. Той заяви, че се е качил зад волана на мотоциклет без каска на път, който малко хора използват, и е изминал не повече от 1,5 км.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/s3kV6QU0oDQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

„Осъзнавам грешката си и се извинявам за очевидното нарушение на пътя. Цял живот съм спазвал всички мерки за безопасност при каране на мотоциклет - от каска до облекло с протектори и жилетка с въздушна възглавница. В случая отидох до бензиностанцията да напомпам гумите. Беше 1,5 км пътуване по рядко използван път, но това ме оправдава, защото беше глупаво действие. Разбирам, че президентът трябва да дава пример при спазването на правилата“, каза президентът пред CNN Prima NEWS.

Петр Павел допълни, че възнамерява да участва в кампанията KEEP RESPECT, чиято цел е да помогне на мотоциклетисти, които по чужда вина са се оказали в инвалидна количка, и да дари сума, надхвърляща глобата за такова нарушение. Трябва да се отбележи, че в Чешката република президентът не може да бъде подведен под отговорност за каквито и да е нарушения, включително административни. Това е записано в Конституцията на страната.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес