Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Audi представи нова quattro система

17 февруари 2016, 10:08 часа • 7372 прочитания

Компанията Audi представи официално новата версия на системата си за пълноприводно задвижване quattro. Тя ще се монтира на автомобили с надлъжно разположени двигатели, построени на базата на модернизираната модулна платформа MLB. Системата, наречена quattro ultra, ще дебютира в средата на 2016 г. в новия A4 allroad.

Главната разлика на quattro ultra от досегашната система за задвижване на четирите колела – това е многодисковият съединител с електронно управление, който ще замени механичния Torsen диференциал. Новият възел е монтиран към скоростната кутия (механична или 7-степенна автоматична с двоен съединител). Той заключва или отключва карданния вал в зависимост от условията. В този миг въртящият момент се предава към задните колела чрез още един съединител – зъбен, разположен в диференциала на задната ос, който се блокира от пружини с предварително натягане при достигане на определена честото на въртене на карданния вал, като разблокирането става по електронен път.

От компанията уверяват, че тази конструкция ще позволи да се съкратят загубите от триенето в ситуации, в които е необходимо задвижване само на предните колела.

В случая, когато електрониката отчете, на база показанията на множество датчици, че колелата нямат достатъчно сцепление, тя дава команда към основния съединител, дело на Magna – с пет и седем диска в зависимост от мощността на двигателя.

Новата система е по-лека от предходната с 4 кг. Тя ще позволи да се намали разходът на гориво средно с 0,3 л/100 км.

След като бъде монтирана в Audi A4 allroad, quattro ultra ще дебютира в новото поколение Q5 и новото купе А5, чийто премиери се очакват в края на тази година.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес