Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще стане, ако газът от Русия спре?

24 февруари 2022, 14:27 часа • 20621 прочитания

Руските сили стартираха атака над Украйна в четвъртък, като по този начин сбъднаха дългоочакваните страхове за военни действия в европейската страна. Финансовите пазари веднага реагираха, а опасенията, че доставките на природен газ по света ще пострадат рязко се засилиха, пише CNBC.

Руският президент Владимир Путин отхвърли международното осъждане и първия транш от санкции, като обяви началото на „специална военна операция“, насочена към „демилитаризация“ на Украйна.

Руските сили изстреляха ракети по центрове, контролирани от военните, в Киев, като столицата на Украйна бе огласена от сирени. По информация на NBC News, в Киев и други градове в страната са наблюдавани експлозии.

Ситуацията с кризата в Украйна се изменя в реално време, поради което е трудно да бъдат потвърдени всички новини идващи от страната.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи чрез публикация в Twitter, че Путин „започна пълномащабна инвазия” в страната, която той описва като „война на агресията”.

Кулеба призова световните лидер да спрат руския президент. „Времето за действие е сега”, каза той.

Цените на газа в Европа скочиха след новините за инвазията, докато фючърсите върху петрола тип „Брент” надхвърлиха цена от 100 долара за барел за първи път от 2014 година насам.

„Докато западните правителства вероятно ще освободят енергийните транзакции от санкции, виелицата от новите ограничения ще принуди много търговци да бъдат изключително предпазливи при боравенето с руските барели”, посочва анализатор политически риск от консултантската компания Eurasia Group.

„Транзитът на газ от Украйна вероятно ще бъде прекъснат, което ще засегне доставките на няколко страни от Централна и Източна Европа и ще повиши цените на газа в Европа”, добавят от организацията.

САЩ, Канада, Великобритания, Европейския съюз, Австралия и Япония са сред страните, които обявиха първата вълна от санкции срещу Русия по-рано през тази седмица, насочвайки ограниченията към банки и заможни личности. Скоро се очаква втори пакет от санкции да стане факт.

Германия от своя страна замрази газопровода „Северен поток 2”, което накара по-широко преосмисляне на дълбоката зависимост на региона от руския газ.

Какво ще стане, ако Русия спре газа?

Инвазията на Русия в Украйна представлява една от най-лошите кризи по отношение на сигурността в Европа от десетилетия. Очаква се всичко това да има сериозни последствия за световната икономика, особено когато се има предвид, че Русия е вторият най-голям производител на природен газ и един от най-големите петролни производители в света.

През последните месеци Русия бе обвинявана, че нарочно прекъсва газовите доставки за да увеличи ролята си на основен енергиен доставчик в Европа на фона на ескалиращия конфликт с Украйна.

Това дори беше обект на рядко публично порицание от Международната агенция по енергетика, която призова Русия да увеличи наличността на газ за Европа и да гарантира, че нивата на запасите са запълнени до адекватни нива за период на високо зимно търсене.

Кремъл многократно оспорва твърденията, че използва газа като геополитическо оръжие, като държавната компания Газпром заяви, че е изпълнил договорните си задължения към клиентите.

Сега енергийните анализатори изглеждат силно притеснени относно рисковете за пълно прекъсване на доставките до Европейския съюз, който получава приблизително 40% от газа си от Русия, като част от транзита минава през Украйна.

Ако Русия прекъсне газовите си доставки, навярно ще има дълбоки последици за обществото и икономиката, особено ако нещо подобно се случи насред зима и в условията на пандемия.

Анализатори от Wood Mackenzie посочват, че Европа може да удовлетвори търсенето на газ засега, като се намира в по-добра позиция спрямо началото на зимата. По-дългосрочната перспектива обаче е по-несигурна.

Катерина Филипенко, анализатор, отговарящ за проучвания на тема газ в Европа във Wood Mackenzie, посочва, че „нещата очевидно могат много да се влошат”, ако руският износ за Европа бъде нарушен.

„Тя (Европа) ще трябва да дръпне всеки лост в енергийната система, за да запази светлините пуснати – намаляване на изгарянето на газ и задействане на консервирани ядрени и въглищни централи; максимизиране на местното производство на газ и вноса по тръбопроводи; убеждаване на азиатските купувачи да използват въглища и да освободят втечнен природен газ.”, казва Филипенко, отбелязвайки, че тези мерки са необходими дори и да са само временно решение.

„Ако целият руски газ бъде прекъснат, Европа няма да има шанс да се справи”, казва тя. „Ако всички газови потоци спрат днес, Европа би могла да се справи в краткосрочен план, предвид по-високите запаси за съхранение и ниското търсене през лятото”, казва Филипенко.

„Но в случай на продължително прекъсване, газовите наличности не могат да бъде възстановена през лятото. Ще бъдем изправени пред катастрофална ситуация, ако газовите резерви са близо до нулата за следващата зима. Цените биха били високи до небесата. Индустриите ще трябва да бъдат затворени. Инфлацията ще стане спираловидна. Европейската енергийна криза може много добре да предизвика глобална рецесия.”, казва Филипенко.

Уникалната позиция на Китай

Трой Винсънт, старши пазарен анализатор в компанията за проучвания DTN Markets, коментира пред CNBC, че „просто няма алтернативи” на руските обеми петрол и газ „които не водят до много по-високи цени и потенциално развитие на сериозен недостиг."

„Като имаме това предвид е ясно да видим как санкциониране на руския енергиен износ към Европа и останалата част от света би означавало взаимно гарантирано унищожаване на икономическия растеж и държавните бюджети”, казва той.

„Санкции върху руския петрол и газ биха означавали по-високи енергийни цени за света”, казва Винсънт, отбелязвайки, че китайската тръбопроводна инфраструктура, която свързва страната с Русия, и готовността на Пекин да игнорира санкциите на САЩ, поставя Китай в уникална позиция.

Китай навярно е единствената основна държава на глобално ниво, която може да спечели от подобни санкции, като вероятно биха поглъщали все повече изключените руски обеми”, казва Винсънт.

Стюарт Гликман, анализатор в CFRA, коментира в бележка от средата на тази седмица, че очаква санкциите върху Русия да имат „доста значителни последици” върху енергийните пазари.

Освен, че Русия е огромен доставчик на природен газ за Европа, страната е голям производител и на изкопаеми горива и сред топ три в света по производство на суров петрол.

„Отрязването на клона според нас би причинило болка във всички посоки – както на Русия, тъй като националният й бюджет е доста зависим от износа на стоки, така и на купувачите, тъй като търсенето на изкопаеми горива все още ще бъде високо и вероятно ще доведе до по-високи цени от други доставчици”, казва Гликман.

Още: Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес