Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Сърбия вече не е онази изтощена и опустошена страна

25 март 2021, 07:40 часа • 2341 прочитания

"Сърбия никога няма да забрави агресията на НАТО през 1999 г." Това заяви сръбският президент Александър Вучич, обръщайки се към хората по време на траурна церемония в чест на 22-рата годишнина от началото на бомбардировките, информира ТАСС.

"Искаме да имаме добри отношения с всички 19 държави, които са ни нападнали тогава. Но никога няма да забравим това, не го изисквайте от нас. Едно дете на ден - толкова много деца, които сте убили по време на агресията. Никой никога не е отговарял за това престъпление. Невъзможно е да се обясни това дори днес, 22 години по-късно", каза президентът, след което прочете списъка на загиналите деца, 89 от които са били убити по време на бомбардировките. "Това не беше операция, това беше агресия. Нападение без причина, без разрешението на Съвета за сигурност на ООН. Нападнахме с единствената цел да отнемем част от нашата територия. Изборът беше или загубата на територия и хората или пълната загуба на страната", спомня си той.

Според него обаче днес Сърбия вече не е онази изтощена и опустошена страна. "Отново намерихме силата и гордостта си. Не убихме децата си. Ще отговорим на заплахите с призиви за мир, но не подценявайте Сърбия. Днес Сърбия е много по-силна, тя е обединена. На свой ред председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ), представител на сръбския народ в БиХ, припомни, че по време на агресията са бомбардирани 67 училища, 20 клиники, 19 болници, 167 паметници на културата. Той също така посочи, че е време всички сърби на Балканите да се обединят.

Сръбският патриарх Порфирий призова за традиционни ценности в името на оцеляването. "Семейството е основата на здраво общество, оцеляването и напредъка на хората и държавата. Държавата и църквата трябва да се опитват чрез образование и култура, заедно с икономическото развитие, да запазят онова, което съставлява идентичността на нашия народ", посочи той.

Припомняме, че вчера (24-ти март) се навършиха 22 години от началото на агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия, която започна през 1999 г. и продължи 78 дни. Основната причина за въздушната офанзива на Съюзническите сили беше наречена „предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово“. Според НАТО по време на операцията самолетите на страните от алианса са извършили 38 000 самолетни атаки, над 10 000 от тях са били бомбардировки.

В резултат на това, според сръбските данни, са загинали от 3,5 хиляди до 4 000 души, ранени са около 10 000 души, от които 2/3 са били цивилни. Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. За три месеца бомбардировки на Югославия от силите на НАТО 15 тона обеднен уран бяха пуснати в Сърбия в снаряди. След това, страната заема първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години от бомбардировката около 30 000 души се разболяват от рак в републиката, от които 10 до 18 000 умират.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес