Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Похвала за Гърция - реагира най-добре на коронавируса в еврозоната

10 април 2020, 13:37 часа
Реклама

Гърция е "единственото забележимо - и може би изненадващо - изключение" от тенденцията за лошо политическо ръководство що се отнася до коронавируса, според американската информационна агенция Bloomberg.

"Правителството наложи строги мерки за социално дистанциране на много по-ранен етап от епидемията в сравнение с останалите страни от Южна Европа. Засега тази бърза реакция помага на Гърция да избегне трагичната криза в здравеопазването, пред която са изправени по-богатите държави", пише авторът на публикацията Фердинандо Джулиано, предаде БГНЕС.

Според него решението за забраната за несъществена икономическа дейност и общественото движение преди други държави "е намалило натиска върху несигурната здравна система в страната", която има една от най-малките бази за легла за интензивно лечение в Европа след намаляването им поради 10-годишната икономическа криза.

"Премиерът Кириакос Мицотакис се изяви като глас на разума на международната сцена... Политическата система на Гърция като цяло, включително основната опозиционна партия СИРИЗА, реагира със самообладание… И изглежда, че гръцкото население много внимателно спазва на правилата за блокиране, отчасти в резултат от строгите наказания на правителството за неспазването им", добавя Джулиано.

Коментирайки икономическото въздействие от строгите мерки за блокиране, по-специално върху туризма, авторът показва оптимизъм, казвайки, че "имайки предвид колко бързо Гърция реагира на епидемията, страната може да успее да се изправи на крака по-рано от други".

Припомняме, че първоначално Гърция беше държавата на Балканския полуостров с най-много потвърдени случаи на COVID-19. Сега обаче и Турция, и Румъния, и Сърбия са пред нея по този показател, като в Турция говорим за над 42 000 случая, докато в Гърция са под 2000 към тази сутрин.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес