Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еди Рама иска „шенгенски модел“ с Македония и другите от Западните Балкани

13 март 2019, 18:17 часа
Реклама

Албанският премиер Еди Рама призова "Шенгенския модел" да се прилага със Северна Македония и други страни от Западните Балкани, а не само с Косово.

На пресконференция с македонския премиера Зоран Заев в Тирана той каза, че рано или късно "гражданите ще влизат и излизат през границите на Македония и Албания без никакви пречки".

Той добави, че Албания е започнала процес с Косово, който, за съжаление, е бил разбран погрешно.

„Когато говорим за "шенгенски" проект с Косово, ни разбират погрешно, но казвам, че това е само началото, за да продължим с други страни в региона. Всички страни от Западните Балкани трябва да бъдат включени в този процес.

Границите ще бъдат по-пропускливи с всички страни от Западните Балкани, както е в Европейския съюз, така че гражданите да могат да влизат и излизат без контрол от двете страни на границата“, обяснява Рама.

Според Рама на среща с премиера Заев те постигнаха споразумение за създаване на обща икономическа зона между двете страни.

Република Северна Македония и Република Албания очакват през юни да започнат преговори за присъединяване към ЕС, казаха премиерите на двете страни.

Освен по линия на НАТО двете страни очакват в перспектива да бъдат съюзници и в Евросъюза.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес