Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

10 май 2024, 16:27 часа
Реклама

„Сега е необходимо и задължително да се продължи по европейския път, като волята на гражданите се претвори в новата изпълнителна власт". Това заяви техническият министър-председател на Северна Македония Талат Джафери, предаде БГНЕС. 

Думите му дойдоха на фона на изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ, които могат да поставят под въпрос европейския път на югозападната ни съседка. 

"Поех ангажимент пред гражданите, че ще дадем възможност за свободно изразяване на волята им на президентските и парламентарните избори. Това е задължение, възложено в съответствие с Конституцията. Аз като министър-председател и правителството последователно го изпълнявахме. Думите ми се потвърждават от поздравленията и изразите на уважение от страна на нашите европейски партньори“, каза Джафери.

"Ако европейските и демократичните способности на едно правителство се оценяват по нещо, то това са изборите", допълни той.

Джафери не отговори конкретно на въпроса дали е готов да мине в опозиция, имайки предвид изявленията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че няма да преговаря за коалиция с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). ОЩЕ: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

ВМРО-ДПМНЕ се готви за правителство

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи подкрепата на партньорите си от коалиция "Вашата Македония" за започване на преговори за съставяне на правителство. Днес коалицията проведе среща, посветена на бъдещия кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

От ВМРО-ДПМНЕ констатираха, че коалицията е постигнала успешен и исторически резултат, който създава отговорност за реализацията на очакванията. ОЩЕ: Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес