Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 години от убийството на Зоран Джинджич - първият демократично избран сръбски премиер

12 март 2024, 11:32 часа
Реклама

Сърбия днес отбелязва 21 години от убийството на своя първи демократично избран премиер Зоран Джинджич, който беше движеща сила зад свалянето на югославския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич, предаде БГНЕС.

На 12 март 2003 г. на 50-годишна възраст Джинджич беше убит в Белград от снайперист от ултранационалистическа специална полицейска част.

Защо убиха Джинджич

Още: 20 години от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич

Целта на убийството беше спиране задействането на амбициозната му програма за реформи, целяща да приближи страната му към Европа.

Джинджич, който е философ по образование, влиза в политиката още от младежките си години. Той е мозъкът на народния бунт, който през октомври 2000 г. доведе до свалянето от власт на Милошевич.

Препятствията 

Неговото правителство се сблъска с две големи препятствия - сътрудничеството с Международния трибунал за военни престъпления в Хага и проблема с Косово, по онова време сръбска провинция, населена предимно с албанци, стремяща се към независимост.

Още: Навършват се 17г. от убийството на Зоран Джинджич

Зоран Джинджич не е много популярен по време на мандата си заради болезнените реформи, които трябва да приложи, главно решението му да арестува и предаде диктатора Слободан Милошевич на Трибунала в Хага през 2001 г.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес