Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция налива най-малко 17 млрд. евро за съживяване на икономиката

20 май 2020, 09:57 часа
Реклама

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви стъпки за възраждане на икономиката на страната в телевизионно обръщение в сряда. Тези стъпки ще бъдат насочени главно към туризма, но ще засягат и други сектори, засегнати от коронавирусната пандемия. Това пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Мерките, както дългосрочни, така и сезонни за летните месеци, ще се основават на два стълба: фискални интервенции от 7 милиарда евро и ликвидност от 10 милиарда евро.

В своето обръщение се очаква Мицотакис да изложи общата рамка на пътната карта за рестартиране на икономиката през тази година и да предизвика динамично възстановяване през 2021 г., преди да я предаде на четиримата министри, които ще изпълнят плана, за уточняване на спецификата - а именно финансовия министър Христос Стайкурас, министърът на развитието Адонис Георгиадис, министърът на труда Янис Вруцис и министърът на туризма Харис Теохарис.

Според източници правителството ще намали ДДС за барове, кафенета и ресторанти до 13 процента, докато намаленията с ДДС ще бъдат одобрени и за таксите за настаняване в хотел. Освен това заплатите на работниците в сектора на туризма, ресторантьорството и промишлеността също ще бъдат субсидирани чрез програмата SURE на Европейския съюз, от която Гърция очаква да получи обща сума над 1,4 милиарда евро.

Първоначално обаче, както финансовият министър вече заяви, парите за субсидиране на работа ще се черпят от национални ресурси, докато не бъде активирана програмата SURE. 

Това, което е сигурно обаче, е намерението на правителството да гарантира, че държавата ще помогне на онези, които работят сезонно в туристическия сектор, като субсидира заплатите им и помага с техните осигурителни вноски.

В същото време се разглежда и перспективата за подпомагане на собствениците на недвижими имоти, които са получили само 60 процента от наема за своите имоти поради блокирането на правителството. Правителството се стреми да намали данъка си върху собствеността ENFIA.

В сряда се очакват и съобщения от министъра на туризма относно конкретни дати за отваряне на границите към пътния туризъм от балканските страни, което може да се случи по-рано от първоначално очакваното.

Според плана правителството ще се стреми да засили пътния туризъм със северните си съседи и особено със страни като България, които също като Гърция имат ниски проценти на потвърдени случаи на коронавирус.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес