Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция бърза с покупката на изтребители Eurofighter

17 октомври 2024, 12:57 часа • 706 прочитания

Турция изглежда бърза с покупката на изтребители Eurofighter Typhoon.

За целта страната провежда технически работи, насочени към ускоряване на планираната покупка. Информацията разкрива Kathimerini, позовавайки се на материал в Reuters и на служител на турското министерство на отбраната.

„Работите на техническо ниво за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon са в ход. Работите са насочени към ускоряване на процеса. В тези работи не са поставени никакви условия“, каза представителят на Министерството на отбраната пред репортери. 

Кой бавше Анкара досега?

Анкара обяви миналата година, че преговаря с членовете на консорциума Eurofighter Великобритания и Испания за закупуване на Typhoon, въпреки че Германия възрази срещу идеята. Оттогава се оплаква от липса на напредък по въпроса заради нежеланието на Берлин. ОЩЕ: Германия няма да спира Саудитиска Арабия да си купи Eurofighter

Миналия месец турският президент Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на Общото събрание на ООН. Шолц трябва да се срещне с Ердоган в събота в Истанбул и се очаква да бъдат обсъдени самолетите.

Турция не се оплаква от липса на изтребители

Припомняме, че Турция наскоро си осигури сделка за доставка на 40 изтребителя F-16 и 79 комплекта за модернизация на съществуващите F-16 от Съединените щати след дълго отлаган процес. Анкара разработва и собствен национален боен самолет KAAN. ОЩЕ: Турция може да купи изтребители "Eurofighter" вместо F-16

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес