Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

13 май 2024, 17:02 часа • 1696 прочитания

В Джабалия - в северната част на Ивицата Газа - се водят ожесточени боеве, след като израелските военни се върнаха в районите, където според тях "Хамас" са се прегрупирали.

Жители, които са избягали, съобщиха, че са видели танкове да се придвижват към бежанския лагер в Джабалия, който е подложен на тежки бомбардировки от събота насам. Военното крило на "Хамас" също заяви, че се сражава с израелски войски източно от лагера.

Още: "Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

360 000 души са избягали от Рафах

Междувременно ООН съобщи, че 360 000 души са избягали от Рафах, откакто преди седмица там започна офанзивата на израелските сили (ЦАХАЛ). Рафах е в южната част на Ивицата Газа - точно на границата с Египет. Израелските военни наредиха евакуацията на града, в който доскоро се намираше над половината население на анклава - между 1 и 1,5 милиона души.

Още: Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

На разселените в резултат на сраженията около Рафах беше казано да се насочат към близката крайбрежна зона Ал-Маваси и град Хан Юнис, но ООН предупреди, че там липсват основни услуги.

Танковете настъпват към Джабалия

„Танкът беше зад класните стаи на училището“, казва бягащата от Джабалия Ум Джума пред агенция "Ройтерс". „Не искахме да си тръгваме, докато не го видяхме със собствените си очи".

Друга жена казва, цитирана от BBC: „В момента има много хора, които искат да се измъкнат. Бяхме преместени от едно място на друго и сега си тръгнахме. Не знаем къде да отидем".

Свързаната с "Хамас" информационна агенция Safa съобщи за сблъсъци между палестински въоръжени групи и израелски танкове източно от пазара на лагера Джабалия - близо до няколко училища, управлявани от ООН, които са били използвани като убежища от цивилни.

Снимка: Getty Images

Още: Близкият изток и травмата: Човешките права между София и Западния бряг (ВИДЕО)

Междувременно официалната палестинска информационна агенция „Вафа“ съобщи, че двама души са били убити при израелски удари по домове в лагера Джабалия в понеделник и че няколко други са били убити при удар в самия град. Също така са цитирани екипи на бърза помощ, според които до момента в Джабалия са открити телата на 20 цивилни, които са откарани в болница „Камал Адван“ в Бейт Лахия.

Според палестинското здравно министерство, контролирано от "Хамас", до момента в Ивицата Газа са убити над 35 000 души от началото на войната, предизвикана от клането на екстремистите на израелска територия на 7 октомври.

Още: "Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

В неделя ЦАХАЛ съобщиха, че предишната вечер войските са започнали операция в Джабалия, която се е основавала на "разузнавателна информация относно опитите на "Хамас" да събере отново своята терористична инфраструктура и оперативни лица в района".

Днес Военновъздушните сили на Израел съобщиха, че са поразили над 120 цели в Газа през изминалия ден.

Още: "Хамас": Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес