Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин в Туркменистан: Не го арестуваха. Появи се с черна кола при закон само за бели (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 12:55 часа • 1875 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин пристигна в Туркменистан, където взе участие във форума „Взаимовръзката между времената и цивилизациите - основа на мира и развитието“. Той не беше арестуван на фона на призивите на украинското външно министерство властите да го задържат веднага щом слезе от самолета.

Още: Путин трупа пари от петрол през Великобритания? Притеснителни данни от Острова

Туркменистан не зачита юрисдикцията на МНС

Само че Туркменистан не е ратифицирала Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд, показва справка в сайта на МНС. Припомняме, че през март 2023 г. съдът в Хага издаде международна заповед за арест на диктатора за систематично отвличане на украински деца.

Той вече беше в страна, ратифицирала Римския статут - Монголия, но там не беше арестуван: Съжаляваме, ръцете ни са вързани: Монголия обясни защо не арестува Путин.

Ден по-рано, на 10 октомври, Украйна изрази надежда, че ръководството на Туркменистан е напълно наясно, че Путин е военнопрестъпник, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд. Министерството на външните работи в Киев заяви: "Това е само едно от цяла поредица престъпления, извършени от ръководството на Кремъл. Путин и неговите съучастници са отговорни за престъплението агресия срещу Украйна, военните престъпления, престъпленията срещу човечеството, геноцида, убийствата, изтезанията, изнасилванията, грабежите, обстрела на гражданската инфраструктура и други зверства, извършени от руските окупатори на територията на Украйна. Всички те трябва да бъдат изправени пред правосъдието за престъпленията, извършени срещу украинския народ“.

Още: Германците искат Шолц да разговаря с Путин: Проучване

Путин явно е над закона в Туркменистан

Любопитна част от визитата на Путин е, че той явно е единственият, на когото е позволено да кара черен автомобил в азиатската страна. Диктаторът пристигна в столицата Ашхабад с черна кола, макар че от 2018 г. в Туркменистан е забранено използването на автомобили, различни от белите.

Още: Мнозинството руснаци иска мир с Украйна, но путински мир (ОБЗОР - ВИДЕО)

Диктаторът заговори за нов световен ред

"Международните отношения навлязоха в епоха на фундаментални промени - в момента в света се формира нов ред, който отразява многообразието на планетата, и тези процеси не могат да бъдат спрени", заяви подпалилият войната в Украйна диктатор на форума „Взаимовръзката на времената и цивилизациите - основа на мира и развитието“. Събитието е посветено на 300-ата годишнина от рождението на великия туркменски поет и мислител Махтумкули Фраги. Путин отбеляза, че Фраги е призовавал към справедливост и равенство, хармония и отговорност, толерантност и разбирателство, уважение и солидарност - любопитни думи, изречени от човек, водещ агресивна пълномащабна инвазия вече близо три години.

Още: Белият дом: Притеснително би било, ако наистина е имало разговори на Тръмп с Путин

„Всичко това и днес е близко и разбираемо за разумните хора и е особено актуално и търсено в настоящата трудна ситуация, когато светът е изправен пред безпрецедентни заплахи, породени от цивилизационни разломи, междуетнически и междурелигиозни конфликти", каза Путин. И отбеляза, че в момента се появявали нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, предимно в глобалния Изток и Юг. Тези нови центрове се стремят да запазят и укрепят суверенитета и социално-културната си идентичност и търсят начини за хармонично развитие в съответствие със своите традиции и въз основа на националните си интереси, цитира думите на Путин контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Още: "Русия да не се меси в Молдова": ЕП иска още санкции и съд за оръжието на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес