Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин моли Иран за "премерен отговор", САЩ са побеснели след израелско признание за убийството на Хания

07 август 2024, 09:25 часа • 5543 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин, който води агресивна война в Украйна вече две години и половина, е поискал от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей "контролирано отмъщение" срещу Израел. Това съобщи Reuters на 6 август, позовавайки се на двама високопоставени ирански служители.

Докато всички очакват ирански отговор срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания насред Техеран в края на юли, секретарят на руския Съвет за национална сигурност и бивш министър на отбраната Сергей Шойгу посети столицата на Ислямската република на 5 август. Той лично е предал посланието на издирвания от съда в Хага Путин, като е подчертал, че трябва да се избягват цивилни цели.

Още: Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

Ден по-рано The New York Times съобщи, че Иран е поискал от Русия модерни системи за противовъздушна отбрана, за да се готви за война с Израел. Два източника казват пред Reuters, че Техеран е пожелал и изтребители Су-35.

Междувременно се трупат все повече сигнали, че разрастване на конфликта в нова пълномащабна война няма да има: Не бърза война, а дълго мъчение: Новият сценарий на Иран и "Хизбула" за Израел.

Снимка: Исмаил Хания, Getty Images

За какво си говориха Шойгу и командирът на иранската армия?

Иранската държавна телевизия показа как Шойгу и командирът на иранските въоръжени сили бригаден генерал Мохамед Багери се поздравяват, срещат се лице в лице, а след това участват в по-голяма среща на масата за преговори с членове на руската делегация и ирански военни.

"Готови сме за пълноценно сътрудничество с Иран по регионални въпроси", съобщи Шойгу.

Багери също така казал на бившия руски военен министър, че отношенията между техните народи са "дълбоки, дългосрочни и стратегически" и само ще се разширяват при новото правителство на Иран, гласи прочитът на иранските държавни медии.

Още: Насрала: Длъжни сме да отвърнем на Израел, каквито и да са последиците

Иран е един от най-близките съюзници на Русия на международната сцена. Двете държави задълбочиха военното и политическото си сътрудничество след началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г. От началото на войната Техеран е предоставил на Москва хиляди дронове "Шахед". Говори се и за голям брой мощни балистични ракети "земя-земя". В същото време Русия поддържа историческите си връзки с Израел, въпреки че отношенията им се влошиха след нападението на "Хамас" през октомври 2023 г.

Още: "Хизбула" удари Израел с дронове, има ранени (ВИДЕА)

WP: САЩ са научили за убийството на Хания от Израел, не са били доволни

Веднага след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания Израел е информирал САЩ, че стои зад ликвидирането му, съобщава The Washington Post, като се позовава на източници, запознати с Белия дом. До момента Израел нито е отричал, нито е потвърждавал за това публично.

Според вестника служителите от администрацията на Джо Байдън са били разгневени от решението за убийството на Хания, като са се опасявали, че то може да провали месеците на внимателни преговори за постигане на примирие в Ивицата Газа.

Още: "Хамас" има нов политически ръководител - Яхия Синвар

Американските служители са възмутени и от това, че Израел не ги е информирал, преди да започне други операции за убийство на командири на "Хизбула" или Иран. Най-яркият последен пример за такова убийство бе ударът срещу високопоставения командир на шиитската групировка в Ливан Фуад Шукр.

Анонимен израелски служител, цитиран от изданието, потвърждава, че телефонният разговор между министър-председателя Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън миналата седмица е бил "напрегнат".

Снимка: Getty Images

Нови удари срещу хутите

На този фон арабски медии съобщават за поредни съвместни удари на САЩ и Великобритания по контролирани от хутите (хусите) обекти в Йемен. Бунтовниците са подкрепяни от Иран и действат с ракети и дронове срещу Израел и срещу кораби в Червено море и Аденския залив, заради което Западът създаде коалиция за възпирането им и за възобновяване на нормалната морска търговия.

Управляваният от хутите телевизионен канал Al-Masira твърди, че ударите са нанесени в района на Тайз в югозападната част на страната.

Sky News Arabic съобщава, че атаката от 7 август е поразила военни постове, откъдето са били изстреляни ракети към Червено море, като се позовава на неназовани източници.

Още: Израелската армия е убила командира на специалните сили на "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес