Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пушечно месо за Путин от една от най-бедните страни: Избягали разказват за ужаса

12 юни 2024, 13:45 часа
Реклама

Най-малко 22-ма граждани на Шри Ланка, които са се присъединили към руската армия и са били пратени да воюват за диктатора Владимир Путин в Украйна, са успели да избягат и да се върнат у дома. „Те са били измамени“, заяви пред AFP говорителят на Министерството на отбраната на островната азиатска страна Налин Херат.

Пушечно месо

От доста време насам е ясно, че Русия събира чужденци за пушечно месо - без никакъв опит и подготовка, те биват пращани на фронта, за да обслужват целите на издирвания от съда в Хага диктатор. Има доказателства, че това се случва или под натиск, или с предоставяне на избор тип "бий се, иначе оставаш без работа/документи за пребиваване". Най-често срещаният пример са африкански студенти и мигранти: "Ще изпепелим Германия": Русия събира доста чужденци за пушечно месо (ВИДЕО).

Конкретни истории

37-годишният шофьор в хотел Анил Мадусанка е един от избягалите от Русия граждани на Шри Ланка. „Много хора имат (икономически) проблеми“, казва той пред AFP, докато се възстановява в дома си край столицата Коломбо след 7 ужасяващи седмици в Русия. „Ето защо те отиват в Русия или Украйна".

Още: Вързан на дърво по време на обстрел: Наказание за руски войник (ВИДЕО)

Той мислел, че ще замени карането на туристи за обещана работа като шофьор в Русия, но вместо това му връчили автомат и го изпратили на фронта, за да се изправи срещу украинските сили. Ранен е от шрапнел, който разкъсва и двата му крака. От болницата той избягал в посолството на Шри Ланка в Москва, което уредило репатрирането му миналия месец. „Имам късмет, че успях да избягам“, казва мъжът.

„Това, за което молим, е да помогнете за връщането на съпрузите ни“, казва 49-годишната Ренука Карунаратне. Нейният съпруг е бил подмамен да замине за Русия от "коварен агент".

Още: Руски офицер не иска да воюва, бил пацифист: Отива на съд

Убити и ранени граждани на Шри Ланка във войната

Миналия месец парламентът на Коломбо започна да издирва най-малко 2000 закалени в битки граждани на страната, за които се съобщава, че са се включили и към двете страни на войната в Украйна, включително в редовните въоръжени сили и наемническите групи. Тъй като в продължение на месеци не е имало никаква комуникация и има данни за най-малко 16 убити, 37 ранени и поне 10 пленени граждани на Шри Ланка, разстроените семейства молят политиците за помощ.

Още: Масови арести в Махачкала: Или отивате да се биете в Украйна, или в затвора (ВИДЕО)

Какво им обещава Русия?

Защо хората се съгласяват да заминат за Русия? Обяви, споделяни в групите на пенсионирани военни в WhatsApp, обещават месечни заплати от над 2100 долара, което е 13 пъти повече от средния доход в Шри Ланка. Обещавани са и парцели земя в Русия, където чуждестранните бойци и техните семейства биха могли да се установят.

Още: Жени на мобилизирани руснаци молиха на колене да бъдат върнати мъжете им (СНИМКИ)

Безпрецедентната икономическа криза в началото на 2022 г. доведе до това, че Шри Ланка не разполагаше с чуждестранна валута за внос на храни, горива и други стоки от първа необходимост. В крайна сметка страната не изплати външния си дълг.

Още: Загубите на руската армия в Украйна през месец май биха всички рекорди от началото на войната

41-годишната Нилмини Чандима Дисанаяке заяви, че трудностите, произтичащи от кризата, са принудили съпруга ѝ, бивш войник, да замине за Русия - на повече от 6000 км от дома. Тя не е чувала нищо за него от 1 май, един месец след като той пристига в Москва, за да поеме уж работа, която не е свързана с военни действия. „Последното му обаждане беше с молба да го върнем у дома, за да спасим живота му“, казва тя. „С всеки изминал ден те губят надежда, че ще оцелеят".

Шри Ланка поддържа голяма армия спрямо 22-милионното си население от края на продължилата десетилетия гражданска война срещу сепаратистките Тамилски тигри през 2009 г.

Смята се, че Москва е наела хиляди чуждестранни бойци, много от които от Южна Азия, включително от Непал: Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)

Още: Непал към Путин: Върни вербуваните за войната непалци и плати компенсации за загиналите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес