Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Има доказателства за военни престъпления и на "Хамас", и на Израел

12 юни 2024, 11:11 часа
Реклама

Разследване на ООН установи, че както ислямистката групировка "Хамас", така и Израел са извършили военни престъпления и тежки нарушения на международното право от началото на войната в Ивицата Газа.

Реклама

Докладът на организацията, публикуван на 12 юни, очертава тревожна картина на рутинно пренебрегване на международното право и от двете страни в опустошителния конфликт, съобщи Си Ен Ен, цитирани от БГНЕС.

Докладът на анкетната комисия на ООН започва от 7 октомври 2023 г. - деня, в който "Хамас" и други палестински въоръжени групировки започнаха серия от убийства и отвличания в южната част на Израел.

Още: Стана ясно условието на Хамас, при което ще приемат предложението за примирие с Израел

Военните престъпления, посочени от комисията, включват умишлено насочване на атаки срещу цивилни граждани, убийства, включително умишлени, изтезания, нечовешко или жестоко отношение, накърняване на личното достойнство и вземане на заложници, включително деца, от страна на "Хамас".

Масовите убийства от 7 октомври накараха Израел да обяви война на "Хамас" и да започне нападение срещу Газа. Здравните власти в Газа, контролирани от "Хамас", твърдят, че от тогава насам в анклава са загинали над 37 000 цивилни.

Още: Израел порази ключов обект на "Хизбула" дълбоко в Ливан (ВИДЕО)

Комисията установи, че през първите два и половина месеца от конфликта Израел също е извършил военни престъпления, както и престъпления срещу човечеството. Последното се определя като широко разпространена, системна атака, насочена срещу цивилно население. Предполагаемите военни престъпления на Израел включват глад, произволно задържане, както и убийство и осакатяване на "десетки хиляди деца".

Както Израел, така и "Хамас" са извършвали сексуално насилие и изтезания и умишлено са атакували цивилни граждани, се посочва в доклада.

Още: Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Комисията заяви, че констатациите ѝ се основават на интервюта с жертви и свидетели, хиляди открити източници, проверени чрез съдебномедицински анализ, стотици подадени документи, сателитни снимки и съдебномедицински доклади и медийно отразяване.

Още: Израелската армия освободи четирима заложници: Момичето от ужасното ВИДЕО с мотоциклета

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес