Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минимални присъди за 15 души след опита за разправа с евреите в Дагестан

01 ноември 2023, 14:42 часа
Реклама

15 души в Дагестан получиха минимални присъди след като щурмуваха летището в столицата Махачкала на 29 октомври, в опит да линчуват кацащите с полет от Тел Авив израелци.

Реклама

Стотици протестиращи превзеха аеропорта миналата седмица, нахлувайки на пистата в опит да обградят самолет, долетял от Израел, и да се саморазправят с пътниците в него. Няколко полицаи бяха ранени, а повече от 80 лица бяха задържани и властите в републиката обещаваха първоначално тежки присъди за участниците.

ОЩЕ: Бързо на борда!: В Дагестан разярена тълпа се опитва да линчува евреи, крият пътниците в самолета (ВИДЕА)* 

Съдилищата в Дагестан, регион с мюсюлманско мнозинство, наложиха минимални присъди между 2 и 10 дни затвор на 15 души за участието им в размириците, съобщиха руските държавни медии. Други двама души са осъдени да извършат 60 часа принудителен труд.

Минималните присъди в този случай правят впечатление на фона на иначе присъди за години затвор само за критики към управляващите в Кремъл заради войната срещу Украйна.

ОЩЕ: Погромът на летището в Махачкала: Пътник от израелския полет разказа за ужаса 

Руският президент Владимир Путин твърди, че Украйна и Западът стоят зад призивите за бунт в Дагестан, докато Киев подчерта, че протестът е симптом на "дълбоко вкоренения антисемитизъм" в Русия.

ОЩЕ: Руски журналист към дагестанците: Искате да убивате евреи? Мога да ви дам адреса на Зеленски

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес