Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай създаде очила, засичащи важен симптом на коронавируса

21 април 2020, 10:57 часа • 4021 прочитания

Китайската стартъп компания "Rokid" е представила интелигентни очила, които позволяват дистанционно да се разпознаят хора, за които има подозрение, че са заразени с коронавирус, информира изданието "TechCrunch".

Диагностиката се основава на измерване на температурата с помощта на инфрачервен сензор. За няколко минути такива очила могат да "тестват" около 200 души на разстояние от 3 метра. Както е известно, повишената температура може да показва, че болестта се развива в човешкия организъм. В очилата е вградена камера, която може да прави снимки и водеоклипове. Те също поддържат функцията "допълнена реалност".

В Китай новото изобретение е започнало да се използва в училищата. От разработения уред са се заинтересували и от САЩ. Очилата предстои да бъдат тествани в болници, като могат да бъдат полезни и за органите на реда.

Устройството е било разработено, тъй като големите сканиращи уреди като тези, които използват по летищата, не са лесно преносими, а ръчните устройства - инфрачервени термометри, носят риск, тъй като трябва да се доближиш до човек, за да го използваш.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес