Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай няма да участва в срещата по Афганистан, която ще се проведе в Индия

09 ноември 2021, 09:26 часа • 1748 прочитания

Китай отказа да участва в Диалога по въпросите на сигурността в Афганистан, който ще се проведе на 10 ноември в Ню Делхи. В него ще участват представителите на различни държави от региона, включително Русия.

Представител на Китай няма да може да участва в регионалната среща на ниво съветници или секретари по национална сигурност заради натоварения график, съобщи вестник „The Hindu“. Тази седмица в Пекин ще се проведе пленум на ЦК на Комунистическата партия на Китай, освен това в страната действат строги карантинни правила заради коронавируса.

„Ние имахме интерес Китай да участва в диалога по Афганистан“, твърди източник на изданието. Основният резултат от него ще бъде общото разбиране за опасността, която представлява неопределената ситуация в Афганистан.

По-рано от участие в срещата в Ню Делхи се отказа ръководителят на Агенцията за национална сигурност на Пакистан Моид Юсуф.

Индийските медии информираха, че в диалога по регионална сигурност ще участват представители на Иран, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. В рамките на срещата ще се обсъди въпросът на регионалната сигурност във връзка с неотдавнашните събития в Афганистан. Участниците ще обсъдят мерки за решаване на проблемите в сферата на сигурността и оказването на помощ на народа на Афганистан за постигане на мир, сигурност и стабилност, отбеляза индийското външно министерство.

„Индия традиционно поддържа тесни и приятелски връзки с народа на Афганистан и призовава за съгласувани международни действия за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността и хуманитарните въпроси, пред които е изправен Афганистан. Предстоящата среща е стъпка в тази посока“, посочват от външно министерство.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес