Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър отвърна на "Хизбула", след като тя заплаши острова с война

20 юни 2024, 11:16 часа
Реклама

Кипър "по никакъв начин не участва" в каквито и да било военни операции в региона на Близкия изток. По този начин президентът на островната държава Никос Христодулидис отвърна на заплахата на ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Още: Заради подкрепа към Израел: Хизбула заплаши Кипър с война

Ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала заплаши Кипър с война заради подкрепата му за Израел. "Отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, би означавало, че кипърското правителство е част от войната и съпротивата ще се справи с него като част от войната", заяви Насрала в телевизионно обръщение на 19 юни.

Израел "знае, че това, което го очаква и в Средиземно море, е много голямо", добави Насрала, без да уточнява за какво става въпрос. Вероятно той намеква, че групировката може да атакува израелските морски газови платформи, пише The Times of Israel.

Още: Израел одобри планове за офанзива в Ливан

Кипър: Ние сме част от решението, не от проблема

Не е известно Кипър да е предлагал земя или бази на израелските военни, но в миналото е позволявал на Израел да използва въздушното му пространство за провеждане на въздушни учения, макар и никога по време на конфликт.

Снимка: iStock

В Кипър, който до 1960 г. е бил колония, има две британски бази. Те са били използвани за операции в Сирия, а напоследък и в Йемен, като кипърското правителство няма право на глас по въпроса. Според съобщения в ивритските медии - изтребители и самолети на британските кралски военновъздушни сили са излетели от базите в Кипър, за да помогнат за осуетяването на масираната атака с дронове и ракети, предприета от Иран срещу Израел в средата на април.

Още: Без мобилни телефони и в училищата в Кипър

След речта на Насрала президентът на Кипър заяви, че страната му "по никакъв начин не участва" в каквито и да било военни операции в региона или другаде, като добави, че думите на терористичния лидер "по никакъв начин не отразяват това, което се опитват да представят, а именно, че Кипър участва във военни операции".

Христодулидис заяви, че Кипър е "част от решението, а не от проблема", и е признат в арабския свят и на международно ниво чрез подобни инициативи - например морския коридор Кипър-Газа, по който се доставя хуманитарна помощ с кораби до анклава. Той също така заяви, че съществуват пътища за комуникация с Ливан и Иран "по дипломатически път".

Още: Израел обяви, че е ликвидирал началника на артилерията на "Хизбула" в Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес