Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обяви, че е убил двама командири на "Хизбула". Ливан съобщи за убити медици

10 октомври 2024, 10:30 часа • 807 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщават, че самолети на военновъздушните сили са поразили и убили двама командири на шиитската групировка „Хизбула“ в Южен Ливан.

Още: Бежанци завинаги? Каква ще е съдбата на милиони палестинци?

Кои са убитите?

Според армията единият от убитите терористи е Ахмад Мустага Алхадж Али, отговорен за изстрелването на стотици ракети и противотанкови снаряди по град Кирят Шмона в Северен Израел: Северният израелски град Хайфа стана обект на най-масираната ракетна атака досега (ВИДЕО).

Другият е Мохамед Али Хамдан, командир на противотанков корпус в Мейс Едж Джабал, от другата страна на границата с Кирят Шмона - в Ливан. Той също стоял зад многото нападения срещу северните общини на Израел, казва армията.

Припомняме, че след убийствата на лидера на подкрепяната от Иран групировка Хасан Насрала, на считания за негов наследник Хашим Сафи ал-Дин и още високопоставени служители, "Хизбула" не остана с почти нито един висш лидер, според Израел: Остана само един лидер на "Хизбула", САЩ предлагат 7 млн. долара награда за главата му.

ЦАХАЛ добавят, че вчера, 9 октомври, и през нощта на 10 октомври са нанесли удари по оръжейни скривалища в Южен Ливан и Бейрут. Преди ударите в Бейрут са били "предприети различни мерки за ограничаване на щетите за цивилното население, включително предварителни предупреждения за евакуация", твърдят израелските сили, цитирани от The Times of Israel.

Снимка: Getty Images

Още: Ливан обмисля създаването на "сглобяеми села" за разселените от войната

Ливан: Убити са петима здравни работници

Ливанските власти съобщават, че при израелски въздушни удари в сряда са загинали петима здравни работници в Южен Ливан. Най-малко 115 здравни работници са станали жертви, откакто Израел засили въздушните удари по северната си съседка миналия месец, съобщи BBC.

Двама души бяха убити от ракети на "Хизбула" в североизточната част на Израел на 9 октомври.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към Израел да „сведе до минимум щетите за цивилното население“ в Ливан - той направи това в разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Още: САЩ: Израел трябва да избягва военни действия в Ливан, подобни на тези в Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес