Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел нареди евакуация на част от хуманитарната зона в Газа, обяви смъртта на двама заложници

22 юли 2024, 17:34 часа • 782 прочитания

Израелските военни наредиха на цивилните граждани да се евакуират временно от част от определената хуманитарна зона в южната част на Ивицата Газа, защото предстои „силова операция“ срещу палестинските въоръжени групи.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че е имало „значителна терористична дейност и ракетен обстрел“ от източните квартали на град Хан Юнис, и казаха на жителите да се насочат към „коригираната“ хуманитарна зона Ал-Маваси.

Жертви и ранени

Палестинците съобщиха, че съобщението е било последвано от интензивни израелски въздушни и артилерийски удари в Хан Юнис и около южния град в Ивицата Газа.

Ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването на Газа съобщи, че най-малко 14 души, включително шест деца и четири жени, са били убити. И призова жителите да дарят кръв в болницата „Ал Насър“ в западната част на Хан Юнис, за да помогнат за лечението на големия брой пострадали, които са докарани в комплекса, съобщи BBC.

По данни на здравното министерство на територията на Газа - от началото на войната, започнала след клането на "Хамас" в Израел на 7 октомври 2023 г., досега в анклава са убити над 38 980 души.

Още: Определени политически кръгове в Израел не могат да се договорят за мир: Говори проф. Владимир Чуков

Хуманитарната зона в Газа - безопасна ли е?

Голяма част от втория най-голям град в Ивицата Газа беше разрушена по време на израелската офанзива по-рано тази година, но много хора се завърнаха там, след като израелските войски започнаха операция в най-южния град Рафах през май.

В началото на този месец десетки хиляди души отново бяха разселени, след като израелските военни издадоха нова заповед за евакуация на други източни квартали на Хан Юнис, както и на близките градове и села. Те бяха инструктирани да отидат в хуманитарната зона, която се простира по крайбрежието на анклава - от Ал-Маваси до централния град Дейр ал-Балах, въпреки предупрежденията на ООН, че този район вече е препълнен с палатки и в него липсват основни услуги.

През последните две седмици Израел извърши и няколко смъртоносни удара в хуманитарната зона, които според ЦАХАЛ са били срещу действащи там палестински бойци. На 13 юли Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че повече от 90 души са били убити при израелски удар в Ал-Маваси, насочен срещу ръководителя на военното крило на "Хамас". В петък израелските военни заявиха, че има „все повече признаци“, че Мохамед Дейф е сред загиналите, но и че "Хамас" крие какво се е случило с него. Военните също така потвърдиха отново, че командирът на бригадата на "Хамас" в Хан Юнис е бил убит при удара.

В понеделник ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) - Филип Лазарини - обвини израелските сили, че са обстрелвали маркиран със символи на ООН конвой, който се е насочвал към град Газа. Един брониран автомобил е бил улучен от най-малко пет куршума, докато е чакал в близост до израелски контролно-пропускателен пункт южно от долината на река Вади Газа в неделя, написа Лазарини в профила си в X. Автомобилът е бил сериозно повреден и персоналът на ООН е бил принуден да се прикрие, но няма пострадали, каза той. Лазарини заяви, че движението на конвоя е било съгласувано с израелските власти, и поиска определени лица да бъдат подведени под отговорност. Израелските военни заявиха, че проверяват съобщенията за случилото се.

Още: Откриха полиомиелит в канализацията на Газа

Още двама мъртви заложници

В понеделник, 22 юли, Израелските сили за отбрана обявиха, че са потвърдили смъртта на още двама заложници в плен на "Хамас" в Ивицата Газа, след като са получили нова разузнавателна информация.

Смята се, че 75-годишният Алекс Данциг и 35-годишният Ягев Бухщав са били държани заедно от терористите в Хан Юнис, където са загинали преди няколко месеца, докато ЦАХАЛ са действали там.

Военните не дават подробности за обстоятелствата около смъртта им, позовавайки се на продължаващото разследване. Разследва се възможността те да са били убити от израелски огън. През март "Хамас" твърдеше, че Бухщав е починал поради липса на храна и лекарства, а Данциг е бил убит от израелски огън. Твърденията не бяха потвърдени от ЦАХАЛ.

Данциг и Бухщав бяха отвлечени от терористи на "Хамас" от домовете им в кибуца Нир Оз и кибуца Нирим по време на нападението на 7 октомври. Смъртта им е обявена от комисия от здравни експерти, предаде The Times of Israel.

ЦАХАЛ вече потвърдиха смъртта на 44 от останалите 116 заложници, държани от "Хамас" от 7 октомври насам. По време на нападението терористичната групировка отвлече 251 души. Освен това "Хамас" все още държи телата на двама войници от 2014 г. и на двама израелски цивилни, които са влезли в Газа през 2014 и 2015 г.

Още: Байдън оповести съгласие за примирие между Израел и "Хамас" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес