Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използват деца като бойци: Терористи вербуваха 14-годишно момиче в Сирия

31 януари 2024, 17:44 часа
Реклама

Сирийското разклонение на терористичната група ПКК е отвлякла 14-годишно момиче в Северна Сирия, за да го вербува във въоръжените си редици, нарушавайки законите срещу отвличането и използването на деца като бойци. Момичето е било отвлечено от терористи на 28 януари. За случая съобщава Анадолската агенция. 

Как терористите превръщат децата в бойци?

Терористичната група обикновено отвежда отвлечените или задържаните от нея деца в терористични лагери за въоръжено обучение. Децата, отвлечени от терористите, нямат право да общуват с родителите си.

Използването на деца като въоръжени бойци е изрично забранено от международното хуманитарно право и се определя като военно престъпление от Международния наказателен съд. ОЩЕ: Турция и Иран заедно подкрепиха Палестина, засилват връзките си

Какво казва статистиката?

ПКК са вербували повече от 1200 деца през 2022 г., според доклад на ООН. В своята над 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК, която е включена в списъка на терористичната организация от Турция, САЩ и ЕС ,е отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени, деца и бебета. YPG е нейното сирийско разклонение. ОЩЕ: Свирепи зимни боеве между турски войници и ПКК (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес