Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" изстреля над 50 ракети към Северен Израел, има ранени (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 11:56 часа • 456 прочитания

Медицинският център „Галилея“ в северния израелски град Нахария, на брега на Средиземно море, съобщава, че е приел за лечение четирима души, ранени при ракетен обстрел.

Двама от тях са в умерено състояние, а другите са леко ранени. Всички са получили наранявания от шрапнели. Те са пострадали от ракетен удар близо до Клил, село в Западна Галилея.

Още: Иран не се притеснява от евентуален израелски удар срещу ядрените му обекти

"Хизбула" продължава да обстрелва Израел

Докато активните сухопътни и въздушни сражения между израелската армия и "Хизбула" продължават в Южен Ливан, проиранската шиитска групировка продължава да изстрелва ракети към Израел. Същото важи и в обратна посока.

От Ливан днес са полетели над 50 ракети, съобщават Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Има поражения, макар някои от въздушните цели да са били прехванати от ПВО. Сирени прозвучаха и в северния град Сафед.

"Хизбула" пое отговорност, като съобщи, че е изстреляла "две големи ракети" в Северен Израел. Терористичната групировка заявява, че баражът от около 50 ракети в района на Нахария е бил насочен към база на „отбранителната промишленост“.

"Хизбула" заявява също, че е обстрелвала северния град Сафед „с голям ракетен залп в отговор на израелските вражески атаки“ срещу Ливан. Според съобщения в ивритските медии по Сафед са били изстреляни десетки ракети, като много от тях са били прехванати.

Още: Нетаняху: "Хизбула" подготвя атака по земя срещу Израел

Израел е поразил оръжейни обекти на групировката

Израелските сили за отбрана съобщават, че са поразили няколко обекта за производство на оръжие на "Хизбула" по време на нощните удари по крепостта на групировката в южната част на Бейрут - Дахия.

„Изтребители на военновъздушните сили нанесоха през нощта точни удари, базирани на разузнавателни данни, по няколко съоръжения за съхранение и производство на оръжия, принадлежащи на терористичната организация „Хизбула“, в района на Дахия в Бейрут“, се казва в изявлението на военните, цитирано от The Times of Israel.

ЦАХАЛ отбелязват, че всички оръжейни фабрики „са били разположени под и във вътрешността на цивилни сгради в сърцето на граждански квартал“, като наричат това пореден пример за „циничното използване на граждани в Ливан и на цивилни обекти като жив щит“ от страна на "Хизбула".

Още: Израел нанесе нови удари в Бейрут и разруши жилищни сгради

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че най-малко един човек е загинал, а петима са ранени, след като Израел е извършил поне 17 нападения в южните предградия на Бейрут през нощта, като е изравнил със земята шест сгради при нападения, започнали без предупреждение, пише Al Jazeera.

Ливански офицер пък е сред тримата войници, убити при израелско нападение в южната част на Бинт Джибейл, съобщиха ливанските военни.

Още: Израел прехвана далекобойни ракети над Тел Авив, "Хизбула" изстреля още към Хайфа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес