Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран умело използва връзките с Русия срещу Израел и международните санкции

24 октомври 2024, 10:29 часа • 481 прочитания

Иранският президент Масуд Пезешкиан потвърди намеренията на Техеран да подсили връзките си с Русия и Китай.

В кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Казан на 23 октомври той се срещна с диктатора Владимир Путин, за да обсъдят икономическите и стратегическите взаимоотношения между двете страни. Новината е, че двамата ще финализират и ще подпишат скоро меморандуми, включително всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство, което Путин одобри през септември.

Още: Путин се срещна с иранския президент, Пезешкиан атакува ЕС и САЩ заради Близкия изток (ВИДЕО)

Защо споразумението за партньорство с Русия е толкова важно за Иран?

В интерес на Иран е да има официално споразумение с Русия. Техеран най-вероятно ще търси по-широка международна подкрепа срещу израелските сухопътни и въздушни офанзиви в Ивицата Газа и Ливан, понеже те разрушиха част от иранската прокси мрежа в Близкия изток, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Например способностите на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ винаги са били основно възпиращо средство на Иран срещу Израел, а сега те са намалени до минимум от страна на израелските сили.

Политиката на администрацията на Пезешкиан продължава тази на предшественика му Ебрахим Раиси, който по-рано през годината загина в катастрофа с хеликоптер. Целта на иранския президент е да изгради връзки с регионалните държави и тези в по-широкия регионален кръг, демонстрирайки усилия за намаляване на въздействието на международните санкции и за подсилване на икономиката. Ислямската република изчислява, че това ще донесе вътрешна стабилност и легитимност на режима.

Снимка: Масуд Пезешкиан, Kremlin.ru

Руско-иранските отношения процъфтяват от началото на войната в Украйна, чийто старт бе поставен от издирвания от съда в Хага диктатор Путин през февруари 2022 г. Техеран снабдява Москва с дронове „Шахед“ и балистични ракети. Въпреки това двете страни имат и определени търкания: Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран.

Пезешкиан се срещна със Си Дзинпин

Пезешкиан се срещна и с китайския президент Си Дзинпин в Казан. Подробности за тази среща не са публично достъпни, но официалните лица вероятно са обсъдили регионалните събития и нарастващото китайско-иранско стратегическо партньорство, включително износа на ирански петрол за Китай, смятат от ISW.

Иранският министър на енергетиката Абас Алиабади обсъди отделно търговията и инвестициите в чуждестранен капитал с държавите членки на форума „Един пояс, един път" в китайския град Циндао.

Още: Си Дзинпин: Не бива да се налива масло в огъня в Украйна

Призив към БРИКС да "подкопае" щатския долар

Масуд Пезешкиан подчерта необходимостта страните от БРИКС да осъществяват икономическо сътрудничество, което да подкопава щатския долар - почти сигурно за постигане на икономическата цел на Иран да смекчи международните санкции. Все пак е малко вероятно разговорите на президента на Ислямската република с Путин и Си Дзинпин да доведат до това БРИКС да предприеме някакви осезаеми стъпки за подкопаване на долара в близко бъдеще, анализират от ISW. Руски и ирански официални лица и преди са използвали тази реторика, но в исторически план тя не е довела до някакво осезаемо движение срещу долара.

Пезешкиан подчерта спешната необходимост страните от БРИКС да създадат интегрирана търговска система с нови механизми и технологии, което е препратка към алтернатива на международната система за обмен на съобщения SWIFT. Президентът на Иран каза, че това ще е насочено към справяне със санкциите, предотвратяване на бъдещи наказателни мерки и дори към противодействие на американския долар.

Иран е сред новите членове на БРИКС заедно с Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Още: Путин се похвали как ще изглежда единната валута на БРИКС (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес