Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция подкрепя САЩ в бомбардировките срещу ИДИЛ

08 август 2014, 19:49 часа • 19362 прочитания

Франция е готова да вземе участие в борбата срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщи Елисейския дворец, цитирайки изявление на президента Франсоа Оланд, предаде БГНЕС.

"Международната общност не може да бездейства пред лицето на опасността, която представлява тази терористична групировка както за населението и стабилността на Ирак, така и за сигурността на целия регион", се посочва в изявлението на Оланд.

Френският президент призовава "да се продължи и усили мобилизацията на международната общност в тази посока". Оланд обещава подкрепата на Франция като съюзник на САЩ, за да се сложи край на насилието в Ирак.

В изявление се съобщава, че Франция като партньор на САЩ ще разгледа всички възможности за оказване на подкрепа, за да се спре страданието на цивилното население.

Франция е "готова да играе пълноценна роля" в тази борба, добавя Оланд, без да дава допълнителни подробности за това, в какво се изразява тази подкрепа.

По-рано днес два американски самолета са бомбардирали позиции на групировката "Ислямска държава" (ИД) в северната част на Ирак, след като е открит огън близо до американски военни.

Операцията идва ден след като американският президент Барак Обама одобри въздушните удари, за да се прекрати геноцида срещу малцинствата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес