Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армения отзова посланика си в Израел

02 октомври 2020, 16:45 часа
Реклама

Армения отзова посланика в Израел заради доставките на оръжие от тази страна за Азербайджан, заяви говорителят на външното министерство на Армения Анна Нагдалян на брифинг.

"Доставките от Израел на ултрамодерни оръжия за Азербайджан е неприемлива за нас, особено сега, в условията на азербайджанска агресия с подкрепата на Турция (срещу Нагорни Карабах). Вземайки предвид това, външното министерство реши да отзове посланика в Израел за консултации", каза Нагдалян.

На 27 септември азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че арменските въоръжени сили са стреляли по населени места на контактната линия в Карабах, според тези данни има цивилни и военни жертви. Според арменското министерство на отбраната Карабах „е бил подложен на въздушни и ракетни атаки“.

Ереван заяви, че Баку "е предприел офанзива" в посока Карабах. В непризнатата Нагорно-Карабахска република се съобщава, че мирни селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били обстрелвани, властите по-късно обявиха военно положение и мобилизация в Карабах.

Армения също обяви военно положение и обща мобилизация. Бившият заместник-министър на правосъдието на Армения и бивш омбудсман на Нагорни Карабах Рубен Меликян заяви пред РИА Новости, че за първи път в Армения се обявява обща мобилизация. Президентът на Азербайджан одобри въвеждането на военно положение в редица градове и региони на републиката и комендантски час в страната, а също така обяви частична мобилизация.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес