Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Застрахователи не успяха да осъдят Асеновград заради канализационна шахта - засега

27 октомври 2015, 16:25 часа
Реклама

Застрахователно дружество заведе дело срещу Община Асеновград. Причина за подадения иск е нанесена имуществена вреда върху автомобил на асеновградчанин, вследствие на преминаване през издадена канализационна шахта.

Застрахователната компания „Лев инс“, завела делото, е поискала от Районен съд Асеновград да постанови изплащането на сумата от 323 лева. Толкова е стойността на изплатеното обезщетение на потърпевшия.

Случката, заради която има дело, се разиграла на 21.09.12 г. в Асеновград, на улица „Ст. Джанзъсов“ до №21. Лек автомобил „Нисан“, който бил собственост на Недялко Делчев, но управляван от друго лице, е преминал през изпъкнала необозначена и необезопасена канализационна шахта. Нанесени са имуществени вреди на колата. За настъпилото пътнотранспортно произшествие е съставен протокол.

Към момента на инцидента за лекия автомобил е със слючен договор за имуществена застраховка „Каско на МПС“. В съответствие с установените по вид и степен щети и по силата на споразумението, компанията е определила обезщетение в размер на малко повече от 300 лева. То е било изплатено на собственика на увредения автомобил. По този начин е встъпил в правата на застрахования против причинителя на вредата - Община Асеновград. Съответно, институцията е поканена да възстанови на ищеца изплатеното застрахователно обезщетение. Плащането не е извършено все още, поради което Общината дължи и лихва за забавяне и освен това, оспорва иска.

Общината твърди, че според протокола „Нисан“-ът е преминал през изпъкнала необозначена със знак и маркировка канализационна шахта. В резултат на това са произтекли материални щети за колата. Тоест инцидентът е настъпил не поради попадане на автомобила в дупка на пътя, а в канализационна шахта. В документацията се посочва, че предвид текста на член 126 от Закона за водите, лицата, които осъществяват екплоатацията на канализационните мрежи и пречиствателните съоръжения, следва да ги поддържат в техническа и експлоатационна изправност. Затова за причинените вреди следва да отговаря „Водоснабдяване и канализация“, което дружество е собственик на канализационните мрежи и съоръжения в Асеновград.

Общината оспорва и размера на вредите, както и обстоятелствата по възникването на пътнотранспортното произшествие, отразени в съставения протокол. Тя счита, че документът е непълен, тъй като не се установява поведението на водача при управление на автомобила, нито техническото състояние на колата, преди произшествието. Ответникът Община Асеновград твърди, че инцидентът не е настъпил поради лошо състояние на пътната настилка, а по вина на шофьора на моторното превозно средство.

От показанията на водача на увредения автомобил, които съдът в Асеновград кредитира като безпротиворечиви, базирани на лични впечатления и кореспондиращи с останалите ангажирани по делото доказателства, се установява, че шахтата е била издадена над асфалта поне с 15-20 сантиметра. Обектът представлява кръгла канализационна шахта и се намира по средата на шосето. Водачът на колата заявява, че е влязъл в шахтата със скорост от около 40-50 км/ч.

След като се запозна с фактическата обстановка Районен съд Асеновград определи, че предявеният от застрахователната компания иск е допустим, но разгледан по същество, е неоснователен. От документацията става ясно още, че „Нисан“-ът е попаднал в необезопасена шахта, която е канализационна, а не отводнителна, като поддръжката тук също е ангажимент на ВиК дружеството. Районен съд Асеновград отхвърли предявения от застрахователна компания „Лев инс“ иск за осъждане Община Асеновград да заплати 323 лева. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес