Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Размисъл отвъд ежедневното: "Освещаване на семената" - изложба на Андрей Янев

06 юни 2024, 15:17 часа
Реклама

На 11 юни 2024 г. от 17 часа в галерия "Средец" (гр. София, бул. Ал. Стамболийски 17) ще се състои откриването на изложбата на художника Андрей Янев.

Освещаване на семената

„Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израстнаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго шестдесет, а трето сто“ (Марк. 4:8).

Още: Нина Лишовска и Илиана Илиева с обща изложба "Екстатично" в галерия "Нюанс"

„Освещаване на семената“ е тема, която поставя посоки за размисъл отвъд ежедневното и се опитва да ни насочи към всевечното и нетленното. Тя препраща към познати библейски текстове и сюжети, обръща вниманието на зрителя към „малкото колкото синапено семе вяра“ във всеки от нас.

Водещите творби

Водещите творби в изложбата са „Освещаване на семената“ и „ Клетва“ включени в албума „Атон в рисунки и фотографии“, които са показани в едноименната изложба в „Папски латерански университет“, Рим за празника на българската писменост и култура в периода 22 .05 - 24.05.2024г.

В експозицията са включени и акварелите „Предтеча“, „ Умиление“, „Арханегел“ и др.с размери до и над 2 метра в техниката мокро в мокро /алаприма/, както и серия керамични пластики.

Още: Живописните творби на Дарина Янева в изложбите "Споделено тайнство" и "Надникване през нежността" (СНИМКИ)

Серията от картини

Серията картини по темата „Освещаване на семената“ водят началото си от 1994 г.

През годините тази тема не спира да вълнува Андрей Янев. Периодично се появяват нови картини, плод на размисли, запознаване с библейски текстове и притчи. Възникналите нови въпроси от тях търсят опит за намиране на отговори чрез поредица от нови произведения.

Творби са показавани в множество самостоятелни и общи тематични изложби в страната и чужбина. По-голямата част от тях са собственост на галерии и частни колекции в страната и извън нея.

Още: Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

И днес Бог сее. Ще сее и утре. Ще сее до свършека на света. Сее и ще сее щедро, обилно и непрестанно. Сее и ще сее чрез стотици хиляди пастири, проповедници и учители! (Притчата за сеяча по разказа на Св. Евангелисти Лука, Марко и Матей)

Достойно ест!

"Едноименното платно “Освещаване на семената“ се роди за зрителя с Него, в навечерието на Бъдни вечер, в Пловдив 2022, за да покълне в Латерана, след Възкресението Му през 2024. Изображението в това платно има глас, той изрича същите евангелски думи, всъщност перифразира ги, подрежда ги по друг начин, но съхранява смисъла им. Гласът идва от ръцете, държащи семената, но и отгоре, отвисоко – както гласът в иконографията на Кръщението и на Преображението. И съвсем не бе случайно, че платното в Латерана – средоточие на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ – Андрей бе поставил високо, за да се чуе гласът по-ясно – идващ отгоре, той наблюдава, носи в себе си притчата и за сеяча, и за небесното царство; носи усещането за сливане с Него.", коментира творчеството на художника проф. дфн Мирослав Дачев, член-кореспондент на БАН и допълва:

"И в света на изкуството семената заявяват готовността си да умрат, за да оживеят. За да чуе авторът: „Достойно ест!“ всеки път, когато малкото зърно става дърво, под чиито клони се подслоняват не само споделените творчески търсения, но и вярата."

Още: „Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

За художника

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Търсенията му в полетата на духовното и отвъд видимото са едни от основните теми в неговото творчество, чрез които е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

Изложба на Андрей Янев в бургаска галерия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес