Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банско открива изложба с най-добрите детски рисунки на таланти от 60 страни

28 май 2024, 12:10 часа
Реклама

На 1 юни (събота) от 18:00 ч. в новия бутиков хотел Amuse Bouche by Skabrin, в град Банско ще се открие юбилейната изложба „10 години световен конкурс за детска рисунка“. Организатор на събитието е фондация "Малък Зограф“, а експозицията ще бъде отворена за посетители до края на месец юни. Тя ще покаже някои от най-забележителните детски рисунки, печелили награди в Световния конкурс за детска рисунка през годините.

Изложбата

Изложбата има за цел да зарадва жителите и гостите на курортното градче, като им даде възможност да се докоснат до изкуството на деца от десетки страни по света, сред които: България, Сърбия, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Молдова, Египет, Китай, Тайланд, Република Корея, Индия и други. Ежегодно в традиционния конкурс вземат участие деца от близо 60 държави, а събитието е съпътствано и от годишна церемония по награждаването на призьорите.

Още: Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

Церемонията

На 20 май стартира и процедурата по изпращане на рисунки за участие в XI „Световен конкурс за детска рисунка“. Тази година, журито предизвика въображението на участниците с темите: „Природните чудеса на моята страна” и „Артистична експедиция – въображаемо пътешествие”. Церемонията по награждаването ще се състои в изложбените зали на НУПИД "Акад. Дечко Узунов" в град Казанлък. Екипът на Фондация „Малък Зограф“ се надява да подари на победителите в единадесетия конкурс пътуваща изложба извън пределите на България.

За пореден път хотел Amuse Bouche by Skabrin подкрепя изложба, която се случва в гр. Банско. Над централния вход на сградата е разположен ефектен графит, изрисуван от дуото Arsek&Erase, едни от най-известните български графити артисти, чийто стенописи стигат от САЩ и Китай до Русия и Тайван.

Фондация „Малък Зограф“

Още: След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Фондация „Малък Зограф“ е основана през 2012 г. от Пепа Боянова, художник и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство и Иван Иванов, художник-дърворезбар. Целта е тя да бъде инструмент, чрез който да предадат дългогодишния си опит в сферата на изобразителното изкуство на младите таланти. Повече от десетилетие, фондацията неотклонно следва мисията си да подхранва творческия потенциал на децата и да предоставя шанс за изява на талантливи млади творци от България и чужбина. От „Малък Зограф“ вярват, че осигуряването на подкрепяща и стимулираща среда за развитие на артистичния усет у децата е ключово за развитието на техните художествени заложби от най-ранна възраст и за успешна им бъдеща професионална реализация. Тяхната палитра от дейности и инициативи включва организирането на: световен конкурс за детска рисунка, годишна церемония по награждаване на децата победители в конкурса, изложби на наградените картини от световния конкурс, участие в международни изложби и обмен на детско изкуство (Изложби в Република Корея през 2023 г. и 2024 г.); национални пленери по изобразително изкуство и творчески ателиета.

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес