Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Архитектурният дух на Варна" - изложба живопис в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

12 юни 2024, 12:31 часа
Реклама

На 15 юни 2024 г. ще бъде открита изложбата "Архитектурният дух на Варна" -  изложба живопис в галерия "Арт Маркони", отличена Отличена с Награда „Варна” 2022 г. Откриването ще се състои от 18.30 часа.

Участници

В изложбата ще бъдат представени творби на Ангел Атанасов/Ачо/, Ангел Василев, Анна Борисова – Емилова, Анатолий Панагонов, Васил Петров, Венцислав Марков, Арх. Владимир Рачев,  Димитър Кавръков, Димитър Манолов, Емилия Бояджиева – Пеева, Ивайло Евстатиев, Иван Додов, Илия Касабов, Илиян Пеев, Ирина Маркова, Камен Кисимов, Клементина Манчева, Лора Маринова, Мая Манолова, Марина Воронцова- Русева, Миряна Пеловска, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Пламен Монев, Ренета Павлова, Самуил Георгиев, Севдалина Драгнева, Светлин Ненов, Стефан Хаджи-Николов и Христина Цонкова и Татяна Полихронова.

Още: "Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Старият фар на ГалатаХудожник: Огнян Георгиев

Специално участие на малките художници - Амелия Дончева, Боян Пеев, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова, Калина Койнова и Мартин Тодоров.

Мотото

Още: „Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работим, посвещаваме на любимият ни град Варна. Идеята, започнала през 2021 година, с инсталацията „Портрет на Варна в сто живописни платна”, посветена на „100 години Варна, курортен град”, премина през различни вариации във времето. След „Артистичният дух на Варна” през 2023 г, ще представим новия, живописен портрет на Варна, представящ нейният АРХИТЕКТУРЕН ДУХ - ярък, въздействащ и непредсказуем, вдъхновен от големите архитекти, създавали облика ѝ, чиито шедьоври и днес будят възхищение. 99 творби, включва новата ни инсталация - панорамен поглед на художниците към темата, Някои от тях са запечатали красив силует, други атмосферата, трети детайли по фасадата, врати, колони или прозорци, но зрителите със сигурност ще почувстват респекта, преклонението и обичта, с която са нанасяли всяка четка върху платното.

Историята на града

В историята на града са записали имената си именити архитекти. Архитект Дабко Дабков, с право се смята един от създателите на нова Варна - стотици сгради в първите десетилетия на двадесети век са изградени по негови проекти, а името му винаги ще свързваме с „Аквариума” и „Гранд хотел Лондон”. В съавторство с арх. Стефан Венедикт Попов, е създадена Търговско-индустриалната камара, днес по-известна, като „Адмиралтейството”. Със затаен дъх и очакване, следим реконструкцията на една от изключително красивите сгради, свързана с имената на с арх. Стефан Венедикт Попов и скулпторът Кирил Шиваров – „Софийска банка” на ул. „Преслав”. Светлината на града, както художниците наричат театъра, винаги ще извиква в паметта ни името на архитект Никола Лазаров, както и сградата на Икономическият университет, някогашното Търговско училище и новореставрираната сграда на хотел „Роял”. Архитект Антон Франгя варненци ще помнят с мавзолея на Владислав Варненчик. Архитект Ангел Момов ще остане в архитектурната история на града с Пощенската палата. С красивият архитектурен ансамбъл на гарата, запазваме в паметта си имената на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков. Един от символите на града - входът на Морската градина е дело на архитект Георги Овчаров.

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Ретро. Художник: Лора Маринова

Архитектурното наследство

Архитектурното наследство на един град е не само негова история, а негов облик, характер и индивидуалност, които безпогрешно го отличават от други градове в страната и по света. В последните години се забелязва истинска гражданска позиция по запазването на емблематични сгради. Независимо от постигнатия краен резултат - някои бяха безвъзвратно унищожени, за други все още има надежда да се съхранят, това е знак, че варненци държат на своята история. С тази изложба искаме да ги провокираме, както и гостите на града, отново да погледнат към архитектурните бижута, надживели своите създатели и продължаващи да носят с достолепие духът на Варна. Някогашните инвеститори и архитекти, са изразявали своята индивидуалност и не са жалили средства и време за да го постигнат. Нещо повече, архитектите са се съобразявали, с не само с желанията на собственика, а и как дадена сграда ще се впише в общия ансамбъл. Днес, за съжаление, по-голямата част инвеститорите гонят квадратури, нерядко - показност и импозантност и е прекрасно, че има и такива, които връщат облика и красотата на архитектурното ни наследство, реконструирайки сградите с внимание и любов.

"Искрено се надявам погледът на художниците, които се включиха в тази изложба, да накара всички ни да видим старите сгради на Варна от друг ъгъл. Макар и грохнали, трудно удържащи бремето на годините и човешката занемара, те продължават да вдъхват респект и красота. Творецът вижда патината на времето, съхранена дори сред откъртените пластове мазилка. Искрено се надявам всички, които ще посетят изложбата, да усетят трите водещи ориентира на старите архитекти: МИСЪЛ, МЪДРОСТ И МОРАЛ", споделя Ваня Маркова от Галерия "Арт Маркони".

Още: "Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес