Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Абсурдно малко": Великобритания и танковете ѝ ще издържат 14 дни срещу Русия

07 юни 2024, 07:30 часа
Реклама

Руската армия е способна да унищожи британските танкови сили за 14 дни, пише The Telegraph. Както подчертава бивш офицер от кралските сили, страната практически е изчерпала арсенала си, за да осигури на Украйна оръжие.

Реклама

Смущаващо малкият танков парк на британската армия ще бъде унищожен в рамките на две седмици във война с Русия, предупреди бивш висш британски офицер.

Подполковник Стюарт Крауфорд, който е служил в Кралските танкови войски 20 години, също потвърди, че лошото състояние на британската армия означава, че Съединените щати вече не смятат Великобритания за "военна сила от първо ниво". Още: "Размерът има значение": Топящата се британска армия няма да може да се бие с Русия

Коментарите му следват изявленията на генерал сър Ричард Ширеф, който каза по-рано, че недостигът на войски и оборудване означава, че британската армия ще се затрудни да изпрати на мисия дори бойна бригада от 5000 души.

Подполковник Крауфорд сега е военен анализатор и описа новия танк Challenger 3, който трябва да влезе в експлоатация до 2030 г., като „прилична машина“, но подчерта, че неговият планиран брой за производство е твърде малък. Той каза: „В момента планираме да закупим само 148 танка Challenger 3, което е тревожно малко, като си спомним, че в разгара на Студената война, не толкова отдавна, Кралският бронетанков корпус на британската армия можеше да изведе около 900 бойни танка.

Пишейки в UK Defense Journal, той добавя: „148 са достатъчни само да се оборудват два бронирани полка, включително резервни и учебни машини. Това е абсурдно малко.“ Още: Последните избори преди Третата световна война: Британски анализ

„148 основни бойни танка могат да издържат около две седмици в интензивна битка, ако имаме късмет, и след това няма да има смяна. Ако има един урок, който може да се научи от настоящата война в Украйна, той е, че имаме нужда от много танкове. И е очевидно, че 148 танка няма да са достатъчни."

Сър Ширеф, който е служил като заместник-върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, сподели, че през 1997 г. Великобритания е можела да изпрати в мисия бойна дивизия от 20 000 добре оборудвани войници. Той добави, че десетилетия на съкращения са довели до "свиваща се" армия, която сега се нуждае от „истинска спешна помощ". 

"Не достигат боеприпаси"

Говорейки пред BBC, Ширеф каза: „Не мисля, че британската армия би могла да изпрати бойна бригада от 5 000 души без много време за подготовка. Мисля, че дори това би било много, много трудно.” Още: Challenger 3: Защо това е най-чаканият танк на Острова? (ВИДЕО)

"Сигурен съм, че Министерството на отбраната ще потвърди, че може да го направим. Днес мога да ви уверя, че по-голямата част от единиците, преминаващи бойна подготовка на тренировъчните полигони в Солсбъри, по различни причини ще го направят, но без пълен комплект оборудване", добави той.

"Има катастрофален недостиг на боеприпаси. Но ние практически изпразнихме нашите арсенали, за да осигурим на Украйна всичко, което можем, обаче то сега трябва да бъде заменено. Нашите арсенали трябва да бъдат попълнени, а също така трябва да увеличим военния си капацитет, за да се справим с предизвикателствата, отправени от Русия“, пише The Telegraph.

Говорител на британското министерството на отбраната заяви: „Цифрите в заглавията не отразяват ефективността на британската армия и ние вече я правим по-интегрирана, гъвкава и смъртоносна, помагайки за защитата на Обединеното кралство у дома и в чужбина.” Още: Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

„Нашите въоръжени сили винаги са готови да защитят Обединеното кралство и ние продължаваме да изпълняваме всички оперативни ангажименти, включително участие във всяка мисия на НАТО и участието на 16 000 наши войници в учението Steadfast Defender, най-голямото учение на НАТО в последно време.”

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес