Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни от Канада и САЩ пак поемат охраната на Дядо Коледа, ето как е възникнала традицията

17 декември 2022, 12:57 часа
Реклама

Съвместно командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (NORAD), включващо Канада и САЩ, обяви готовността си за 67-и път в историята си да осигури безопасния полет на еленовия впряг на Дядо Коледа в коледната нощ, предадоха агенциите. Отбелязва се, че северноамериканските военни ще започнат тази мисия на 24 декември в 04:00 по източното крайбрежие на Канада и САЩ. Те ще следват движението на Дядо Коледа по света, а по време на полета на шейната през територията на Канада и САЩ изтребители на канадските и американските ВВС ще се издигнат във въздуха, за да ги придружат.

Обединеното командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка, което включва системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на Канада и САЩ, следи движението на Дядо Коледа от 1955 г. насам. За целта са включени 47 радара, разположени в северните и източните райони на двете страни, както и сателити, оборудвани с инфрачервени сензори: смята се, че те реагират на топлинна радиация, излъчвана от червения нос на елена Рудолф, който е начело на впряга. Специални дигитални камери и видеокамери на NORAD, инсталирани по целия свят, улавят местоположението на Дядо Коледа по време на неговото пътуване по света.

Тази коледна традиция се заражда в САЩ през 1955 г., когато в реклама на търговската компания Hotline на Дядо Коледа е допусната печатна грешка в телефонния номер, на който децата са поканени да изразят своите съкровени желания. Всъщност, публикуван е номерът на полковник Гари Шауп, начални на операциите на противовъздушната отбрана, която е предшественик на NORAD. Той започна да обяснява на обаждащите се, че военните действат като ръководители на полетите на Дядо Коледа, за да не се изгуби в небето. Оттогава системата за наблюдение на полетите на самолети и изстрелванията на ракети осигурява безопасността при полета на шейната на Дядо Коледа.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес