Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миротворческата дейност на ООН в цифри и факти

11 септември 2015, 09:50 часа • 12807 прочитания

След като приключва най-мащабната война в човешката история, никоя нация по света не желае тя да се повтори. Една от основните причини, поради които се създава Организацията на обединените нации (ООН) непосредствено след края на Втората световна война, е опазването на глобалния мир.

Към днешна дата поне 120 страни, членуващи в ООН, са ангажирани с опазването на световния мир. Всяка от тях помага с войска, с полицейски служители и друг вид персонал, който е нужен за заветната цел. Общият брой на хората, ангажирани с опазването на глобалния мир, се равнява на поне 125 000 души по целия свят.

Годишният миротворчески бюджет на Организацията на обединените нации се равнява на 8.2 милиарда щатски долара, по данни от 2014 г.

ООН разполага със сравнително скромна военна мощ – 59 самолета, 167 хеликоптера, 7 кораба и 13 248 автомобила. Но това по никакъв начин не засяга качеството на нейната дейност, тъй като Организацията работи в тясно сътрудничество със своите партньори, например Европейския и Африканския съюз. Освен това всичките 193 страни-членки на ООН допринасят за каузата с персонал, екипировка, фондове и технологии.

Организацията разполага и с поне 350 медицински центрове, разпръснати по цялата Земя.

В момента ООН е поела общо 16 мироопазващи мисии, разпръснати на 4 континента. Най-голямата от тях е в Конго – в нея участват 26 211 миротворци (по данни от 2010 г.). По-голямата част от тях представляват войска, като сред миротворците има и много полицаи, информатори на цивилното население, лекари и др. 2792-ма от опазващите мира в Конго са местни жители.

На 7 милиона квадратни километра се равнява общата площ, на която ООН води миротворчески операции. 125 милиона са цивилните граждани по цялото земно кълбо, които разчитат на най-голямата мироопазваща организация.

Използан източник: United Nations.

Автор: Теодор Спасов

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес