Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексиканският президент се ядоса на САЩ - заради наркотрафик

02 февруари 2024, 07:20 часа
Реклама

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор предположи, че неотдавнашните твърдения, че един картел е помогнал за финансирането на първата му президентска кампания, могат да подкопаят сътрудничеството със САЩ в борбата с трафика на наркотици.

Обрадор призова американските власти да предоставят доказателства за предполагаемото незаконно финансиране - или да се извинят.

"Как ще седнем на масата и ще говорим за борбата с наркотиците, ако те или някоя от техните институции изнасят информация и ми вредят? Не на мен, а на това, което представлявам", каза той пред репортери, визирайки американската Агенция за борба с наркотиците (DEA).

Още: Извънредно положение в Еквадор: Каква е причината? (ВИДЕО)

Пари от наркотрафик и Обрадор

Според статия на разследващия журналист Тим Голдън, публикувана от новинарския сайт ProPublica, американските агенти за борба с наркотиците са открили "съществени доказателства", че трафиканти на кокаин са превели около 2 млн. долара за президентската кампания на Лопес Обрадор през 2006 г.

Подобни статии бяха публикувани и от мозъчния тръст InSight Crime и германската медийна група Deutsche Welle. За висшата власт в Мексико такива разкрития изобщо не са нещо ново - много десетилетия там парите от наркотрафик играят значителна роля в поликата, особено след като колумбийските наркокартели се научиха да използват Мексико като плацдарм за пазара в САЩ. Историята за това е особено добре предадена в хитовия сериал "Наркос".

Лопес Обрадор отхвърли обвиненията като "клевета" и политическа атака преди президентските избори през юни, на които се надява да спечели неговата близка съюзничка Клаудия Шейнбаум.

Още: Перу обяви мексиканския президент за персона нон грата

От встъпването си в длъжност през 2018 г. Лопес Обрадор се застъпва за стратегията "прегръдки, а не куршуми" за справяне с престъпността в Мексико в нейните корени чрез борба с бедността и неравенството със социални програми, а не с армията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес