Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калифорния освобождава близо 8 000 затворници заради COVID-19

11 юли 2020, 12:17 часа
Реклама

Калифорния ще освободи близо 8000 затворници, за да намали разпространението на коронавирус в претъпканите си затвори. Щатът е един от най-силно засегнатите от коронавирусната инфекция, предаде АФП, цитирано от БГНЕС.

В щата вече бяха освободени над 10 хиляди затворници отново заради страхове от разпространение на заразата.

Затворниците могат да получат право на предсрочно освобождаване до края на август, съобщават от калифорнийския департамент за коригиране и рехабилитация.

"Тези действия се предприемат, за да осигурят здравето и безопасността на лишените от свобода, на населението, и на персонала", обяви секретарят на департамента Ралф Диас.

Съобщението, което бе посрещнато с аплодисменти от защитниците на реформата в затворите, бе предшествано от драстичен скок на случаите на COVID-19 в един от най-старите затвори в Калифорния - Сан Куентин. Във вторник само за едно денонощие над 1000 затворника бяха диагностицирани като носители на вируса само.

В затворите на Съединените щати са настанени над 113 000 души, като повече от половината активни случаи на COVID-19 сред затворниците бяха открити именно в Калифорния.

В рамките на седмица след освобождаването им, 8-те хиляди затворници ще бъдат тествани за коронавирус.

Калифорния, най-населеният щат в САЩ с около 40 милиона жители, потвърди повече от 300 000 случаи на коронавирус и над 6 800 смъртни случая от болестта.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес