Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди поискаха оставката на президента на Хондурас заради връзка с картелите

07 август 2019, 08:22 часа
Реклама

Хиляди излязоха на протест с искането президента на Хондурас да подаде оставка, заради подозрения за връзка с наркокартелите, предаде БГНЕС.

Множеството премина през центъра на столицата Тегусигалпа с викове "Нарко вън!", имайки предвид президента Хуан Орландо Ернандес.

За евентуална връзка на Ернандес с картелите се разбра от документи от прокуратурата в Ню Йорк. Американски прокурори твърдят, че кандидатпрезидентската кампания Хуан Орландо Ернандес през 2013 година получила 1,5 милиона долара от наркокартел. Той използвал парите, за да подкупи държавни служители, които му осигурили протекция, както и за някои обществени инфраструктурни проекти.

Ернандес отхвърля обвиненията. Той твърди, че е жертва на очерняща кампания от картелите, които се опитва да разбие. Ернандес обвини и предишния президент Мануел Зелая, че се е съюзил с гангстерите, за да го дискредитира.

Протестиращите в столицата атакуваха полицията с пръчки и камъни. Полицаите им отвърнаха със сълзотворен газ. Червеният кръст каза, че е била оказана медицинска помощ на петима души.

Демонстрацията беше организирана от сдружение на работнически синдикати и служители в обществения сектор, които искат оставката на Ернандес и по линия на планираните от него реформи в държавните служби.

Хуан Орландо Ернандес е консервативен политик и съюзник на Съединените щати. Той се оказа под голям натиск у дома, след като по-малкият му брат Тони беше арестуван в Маями по обвинения в трафик на наркотици.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес